четвртак, 28. април 2016.

Lila torta ili moja rođendanska

Podloga:
300gr mlevenog keksa
100gr. maslaca
oko 50ml soka(stavljati po malo da se masa ne razredi)
1 kašičica ekstrata vanile
Mlevenom keksu dodati maslac i po malo sok da se zamesi.
Zatim dodati kašičicu ekstrata od vanile i sve dobro umesiti.
Dobivenu smesu rasporediti u kalup, veličine 26 cm i staviti u frižider dok se ne pripremi fil.

Krem:
500gr.slatke pavlake
500gr. švapskog neslanog sira
150-200gr. prah šećera
2 kesice želatina
200gr. svežih borovnica+80gr. šećera
Ja sam koristila džem od borovnica koji  sam sama skuvala od 200gr. borovnica sa 150gr. šećera
Borovnice posuti šećerom, staviti na šporet i kada provri, kuvati oko10min.
Kada se slatko ohladi ispasirati ga.
Umutiti švapski sir sa šećerom u prahu  pa u njega dodati predhodno umućenu slatku pavlaku, pa sve dobro sjediniti.
Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode(pogledati upustvu na kesici) i kada nabubri zagrejati dok ne postane tečan(ne sme da provri).
U fil dodati rastopljen želatin, sjediniti, a zatim fil podeliti na dva jednaka dela.
U prvi deo dodati izgnječene borovnice, u drugi ispasirane maline a u treći ispasirane jagode.
U oba krema dodati  ispasiranu borovnicu, ostavljajući jedan krem svetliji od drugog.
Tamniji krem sipati preko podloge, a zatim preko njega izliti svetliji, tako da se neobavezno pomešaju.
Staviti tortu u frižidera da se stegne a zatim je premazati tanjim slojem umućenog šlaga.
Na šlag poređati cvetove dan i noć i preliti predhodno napravljenom masom od želatina.
Želatin mora biti ohlađen da cvetovi ne promene boju
Želatin će biti  redak kada je prohlađen, ali to tako treba, jer će vrlo brzo da se stegne u frižideru

Beli premaz:
200gr. čvrsto umućenog šlaga

Dekoracija:
1 kesica želatina
400ml. vode
3- 4 kašike šećera
sok od ½ limuna
cvetovi dan i noć*
*Dan i noć je jestivo cveće.





1 коментар: