петак, 13. март 2015.

Švarcvald torta

Kora:
7 jaja
250gr. šećera
1 vanil šećer
3 kašike ulja
100gr. brašna
60gr. kakao praha
1/2 praška za pecivo
Belanca odvojiti od žumanaca pa ih umutiti u čvrst sneg postepeno dodavajući 150g šećera.
U međuvremenu umutiti i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodati kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje.
U odvojenoj posudi prosejati brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa postepeno dodati masi od žumanaca da postane jako gusto.
Ručno, varjačom,  umešati sneg od belanaca, izliti smesu u kalup (prečnika 26cm) pa peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Dobro ohladiti pa preseći da se dobiju tri jednake kore.

Prvi fil (čokoladni ganaš):
250ml. slatke pavlake
200gr. tamne čokolade za kuvanje
oko 350gr. smrznutih višanja
Slatku pavlaku zagrejati do ključanja pa preliti preko izlomljene čokolade.
Mešati dok se čokolada ne otopi i krema ne postane ujednačena.
Ohladiti fil dobro pre korišćenja.
Napuniti sudoperu hladnom vodom pa u toj vodi držati  šerpicu sa ganašom dok se ne ohladi, mešajući konstantno.
Nakon toga staviti u frižider da se potpuno ohladi i malo stegne.
Pre korišćenja dobro umutiti.
Višnje očistiti od košpica, dobro ih rukama iscediti od soka, a sok sačuvati za natapanje kora.

Drugi fil:
250ml. slatke pavlake
2-3 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
2-3 kašike maraskino likera ili bilo koje rakije od višnje
Slatku pavlaku dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešati liker od višanja.

Za ukrašavanje:
oko 250ml. slatke pavlake
štangla čokolade
kandirane trešnje

Slaganje:
Prvu koru dobro natopiti sokom od višanja,zatim, poređati oceđene višnje pa preko staviti čokoladni ganaš.
Poklopiti sledećom korom pa i nju dobro natopiti sokom od višanja.
Namazati koru kremom od slatke pavlake, poklopiti trećom korom pa i nju natopitti sokom od višanja.
Malo pritisnuti dlanovima da se sve lepo ujedini.
Tortu ostaviti da se hladi oko  jedan sat pa je, zatim, premazati slatkom pavlakom, rendanom čokoladom i kandiranim trešnjama.

Нема коментара:

Постави коментар