понедељак, 09. јануар 2012.

Presna badnjačka pogača


Potrebno je:
1kg. brašna
250ml. mlake vode
1 kašika soli
1 kesica praška za pecivo

Postupak pripreme:
Od navedenih sastojaka  umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna.
Naravno u testo se obavezno ubaci novčić.
Ostaviti ga 15 min. i za to vreme zagrejati rernu na 250C.
Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.

Ukrasi:
250gr. brašna
100gr. mlake vode
Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode.
To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase.
Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje a na sredini je uvek utisnut pečat 
(„slovo ИС ХР НИ КА koja znače Isus Hristos Pobeditelj).




1 коментар: