среда, 2. новембар 2011.

Banica



Potrebno je:
1kg. brašna
1 paklica svežeg kvasca
2 kašičice soli
400gr. pirotskog starog očijeg ili kravljeg sira
vode (mlake) po potrebi
ulje (po potrebi)

Postupak pripreme:
U prosejano brašno dodati so, kvasac razmućen u vodi, zamesiti glatko testo i podeliti ga na jufkice.
Svako parče premesiti i razviti koru veličine tepsije.
Na svaku koru posipati malo ulja i naneti tj. posipati izdrobljen sir.
Koru skupiti (kao falte), prvu saviti kao spiralu i postaviti u sredini podmazane tepsije. Oko nje, sve do zadnjeg reda tj. zidova tepsije, ređati ostale kore pripremljene na isti način.
Poprskati površinu uljem i na sobnoj temperaturi ostaviti 10-15 min. da odstoji.
Peći na 200°C oko 45-50 min.

Banička
Priprema se od istog testa, samo se jedna kora uvija u puž formu i peče.


1 коментар: