субота, 22. септембар 2018.

Starinski kolač na kukurozovini





 
Potrebno je za testo:
½ kg brašna
1 kašika masti
½ svežeg kvasca
prstohvat soli i šećera
250ml vode (može i pola vode i pola mleka)
1 jaje


Za premazivanje:
100gr masti
100gr šećera

Priprema:
U mlaku vodu, dodati kvasac i kašičicu šećera pa ostaviti oko 10-ak minuta na toplom mestu da nadođe.
Za to vreme u sud za mešenje sipati  brašno, kašiku masti, staviti jedno jaje, prstohvat soli i dodati kvasac.
Sjediniti sve sastojke i ostaviti testo da odstoji 10  minuta.
Zatim ga podeliti na 4 jufke, svaku malo razviti oklagijom i premazati mašću da se ne bi stvorila korica.
Ostaviti tako jufke da “odmaraju“ 20 minuta.
Na sto staviti veći stolnjak i na njemu razvlačiti prstima testo koliko dozvoljava.
Ako se desi da testo počne da puca, ništa strašno, jer se to neće ni primetiti kada se urola.
Rolati testo sa jedne i sa druge strane pomažući se stolnjakom, pa iseći nožem po sredini tako da se dobiju 2 rolnice.
Obmotavati ih oko kukurozovine ili kalupa za šaum rolne.
Ređati u pleh i premazati mašću i šećerom koji  su prethodno penasto umućeni kašikom.
Peći na 200C oko 20 minuta.
Kada se ohlade, izvaditi kukuruzovinu i  poslužiti.


❤❤❤

Нема коментара:

Постави коментар