Turska kuhinja je među najboljhim na svetu, zbog
raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih svežih sastojaka, koje uglavnom sami
proizvode.
Ko god je probao neki specijalitet turske kuhinje,
dobro zna koliko je ovo ukusna kuhinja.
Na meniju je dosta povrća, salata, morskih plodova,
jela koja jako podsećaju na naša jela i naravno divni slatkiši.
U narednim postovima, pokušaću da predstavim samo mali
deo onoga što odlikuje tursku kuhinju.
Jednostavno, ne znam odakle da počnem, da li od
slatkiša ili slanih specijaliteta?
Poslužuje se kao meze
uz rakiju.
Salata je specifičnog
ukusa, jer je njen obavezni sastojak melasa od nara i zahtar (za’atar) začin, koji ukusom podseća na
čubar i daje divan ukus salatama.
Pošto ova dva sastojka
nemam, salatu sam prilagodila tako što
sam melasu od nara zamenila balzamiko sirćetom a zahtar peršunom.
Krajnji ishod......fenomenalan
ukus, a salta će se od sada naći na listi onih koje se obavezno Potrebno je:
100gr.zelenih maslina, bez koštice
100gr.crnih maslina, bez koštice
100gr. maslina u origanu
Kašika suvih maslina(ja sam ih donela iz Turske)
veća glavica crnog luka
1 srednji paradajz isečen na kockice
3 kašike maslinovog ulja
1- 2 kašike balzamiko
sirćeta
peršun, sitno iseckan
so, biber
Postupak pripreme:
Luk sitno iseckati, malo posoliti i rukama promešati,
što će luk omekšati i učiniti ga ukusnijim.
Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu
dosoliti i staviti malo bibera.
Sugestija:
Masline koje su bez koščica su jako slane, pa sam ih neko vreme držala u hladnoj vodi, uz povremeno
menjanje vode.
Zbog toga, ja salatu nisam solila.
Odličnoooo!!!
ОдговориИзбришиHvala....zaista je fenomenalnog ukusa
ИзбришиHvala....zaista je fenomenalnog ukusa
ИзбришиOvo mi se sviđa, još malo feta sir i evo meni ručka.
ОдговориИзбришиMnogo volim maslie,baš si ih ukusno uslikala!
ОдговориИзбришиHvala Džoli, drago mi je da ti se dopada!
Избриши