уторак, 17. фебруар 2015.

Salata od maslina

Turska kuhinja je među najboljhim na svetu, zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih svežih sastojaka, koje uglavnom sami proizvode.
Ko god je probao neki specijalitet turske kuhinje, dobro zna koliko je ovo ukusna kuhinja.
Na meniju je dosta povrća, salata, morskih plodova, jela koja jako podsećaju na naša jela i naravno divni slatkiši.
U narednim postovima, pokušaću da predstavim samo mali deo onoga što odlikuje tursku kuhinju.
Jednostavno, ne znam odakle da počnem, da li od slatkiša ili slanih specijaliteta?
 
Ova jednostavna i veoma ukusna salata potiče  iz Antiohije.
Poslužuje se kao meze uz rakiju.
Salata je specifičnog ukusa, jer je njen obavezni sastojak melasa od nara i  zahtar (za’atar) začin, koji ukusom podseća na čubar i daje divan ukus salatama.
Pošto ova dva sastojka nemam, salatu sam prilagodila  tako što sam melasu od nara zamenila balzamiko sirćetom a zahtar peršunom.
Krajnji  ishod......fenomenalan ukus, a salta će se od sada naći na listi onih koje se obavezno 
Potrebno je:
100gr.zelenih maslina, bez koštice
100gr.crnih maslina, bez koštice
100gr. maslina u origanu
Kašika suvih maslina(ja sam ih donela iz Turske)
veća glavica crnog luka
1 srednji paradajz isečen na kockice
3 kašike maslinovog ulja
1- 2 kašike balzamiko  sirćeta
peršun, sitno iseckan
so, biber

Postupak pripreme:
Luk sitno iseckati, malo posoliti i rukama promešati, što će luk omekšati i učiniti ga ukusnijim.
Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu dosoliti i staviti malo bibera.

Sugestija:
Masline koje su bez koščica su jako slane, pa sam ih  neko vreme držala u hladnoj vodi, uz povremeno menjanje vode.
Zbog toga, ja salatu nisam solila.





6 коментара: