среда, 10. септембар 2014.

Bamija sa mlevenim mesom

Bamiju sadimo od prošle godine, ali sam je sada prvi put probala, nema je puno ali dovoljno da se skuva jedan ručak....tek da je probamo.
Utisci...hm, dopala mi se, ali vam ne umem objasniti kakav je ukus, ipak je morate probati.
Potrebno je:
200gr. sveže bamije
125gr. mlevenog mesa
1 veći paradajz
1 dl paradajz soka
1 kašika ljutog paradajz pirea
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2-3 kašike sirćeta
1 kašičica šećera
so i biber po ukusu
1 kašika domaće vegete
1dl. tople vode

Postupak pripreme:
Svežu bamiju oprati, odseći peteljke, posoliti, iseći na komadiće(može I cela ukoliko su manje) preliti sirćetom i ostaviti 30 min da odstoji.
Nakon toga je dobro  isprati  hladnom vodom.
U slučaju da se seče na komadiće, potrebno ju je samo oprati od sluzi i procediti.)
U šerpu dodati malo ulja (2-3kašike)staviti sitno seckan crni i beli luk, kašiku domaće vegete, pa dodati mleveno meso i propržiti dok ne omekša.
Pred kraj posoliti i pobiberiti po ukusu.
Potom dodati oljušten i na kocke isečen paradajz, paradajz sok i ljuti paradajz pire.
Kuvati dok se sve lepo ne sjedini.
Dodati bamiju promešati i kratko kuvati u tom gušćem soku.
Sipati tople vode da se malo proredi sos i po želji još začiniti.

Poklopiti šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi, dok bamija ne omekša.



2 коментара:

  1. Kod mene u bašti je nema .Šteta jel ima divan cvet ali nešto ne uspeva.Ali zato imaju drugi i jako je volim.Nisam još probala sa mlevenim mesom ali evo sad ću

    ОдговориИзбриши
  2. Da, Dzoli, cvet je kao cvet hibiskusa.....mismoje imali i prošle godine, ali nismo znali kad se bere, tako da nije bila za jelo. Malo sam guglala pa sam sada znam.
    meni se ukus dopao, mada ne mogu opisati, ipak se mora probati.
    Pozzzdrav!!!!

    ОдговориИзбриши