четвртак, 4. април 2013.

Sremuš ubica otrova

Od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog proleća i od nje pravim pite i salate.
Nijedna biljka nije tako delotvorna u čišćenju krviželuca i creva kao ova i zato je idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime.
U narodu vlada mišljenje da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao ova.
Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju.
Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.
A evo i recepata:

Salata od sremuša
Potrebno je:
veza sveže nabranog sremuša
struk mladog belog luka
so, maslinovo ulje

Nasecakati sremuš, zatim dodati malo belog luka, so, malo maslinovog ulja, sjediniti i poslužiti.


Kupus kifle sa sremušem

Potrebno je:
1/2l mleka
1 kašičica šećera
1 kvasac
2 šoljice(od kafe one najmanje)ulja
2 žumanca
800gr. brašna

Fil:
5 kašika masti
1 žumance
1 kisela pavlaka
sir
1 veza sremuša

Postupak pripreme:
Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 4 dela.
Umutiti mast sa jednim žumancem.
Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.


4 коментара:

  1. Sjajno, obožavam sremuš. Valjda zbog šmeka belog luka. Ovde kažu da medved kad se probudi iz zimskog sna prvo jede sremuš. Ne znam da l' je to tačno, ali ovde ga zovu i medveđi luk.

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam sremuš ali ovde ga nije lako naći.Ja bih jednu kupus kiflu.

    ОдговориИзбриши
  3. vrlo dobre informacije, nije znao da je vrlo korisna biljka za čovjeka.
    Čestitamo na vaš site je vrlo dobar.
    Ja također imam sajt recepata i tako to.
    Ako posjetite me bih zahvalan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Me alegro de que sigas mi blog .... saludos desde Serbia
      Visité su sitio ... Me gusta mucho

      Избриши