понедељак, 14. октобар 2013.

Slatko od drenjina

Ne kaže se badava „zdrav ko dren“...
Prema predanju, osim hrasta i tise, treće „magično“ drvo naših predaka bio je dren (Cornus mas).
Drenjne, inače sazrevaju od jula do sredine oktobra što uglavnom zavisi od klime i nadmorske visine.
Obiluju vitaminom C (čak dvostruko više od pomorandže), taninima i pektinom, a sadrže i glioksalnu i organske kiseline, šećer i sluz.
Tanini i pektini povoljno deluju na sluzokožu želuca i creva, pa su drenjne odličan lek protiv proliva i drugih oboljenja organa za varenje.
Od plodova ali i od kore drena pripremaju se čajevi i drugi lekoviti preparati za lečenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijareje, šećerne bolesti i za zaceljivanje rana.
Slatko, kompot,džem i sok od zrelih drenjina, lekoviti su gotovo koliko i presni plodovi.
Drenjne se svrstavaju i u bezglutensku hranu, a zanimljivo je da se u mediteranskim zemljama nedozreli plodovi konzervišu u slanoj vodi kao masline. U planinskim krajevima Srbije i Bosne priprema se i aromatična rakija „drenovača“ prepoznatljiva po bledocrvenoj boji.
Potrebno je:
250gr. zrelih i čvrstih drenjina
250gr. šećera
voda

Postupak pripreme:
Zrele, čvrste drenjine oprati i očistiti od peteljki.
Debljim delom drvene čačkalice ili odgovarajućim štapićem kroz otvor kod peteljke istisnuti i povaditi koštice(ja to nisam radila).
Šećer stavit u posudu u kojoj će se kuvati slatko i preliti ga vodom da ogrezne,  pa kad prokuva smanjiti temperaturu na minimum, ubaciti drenjine u sirup i kuvati na sasvim tihom ključu 15-20 min.
To je sasvim dovoljno, jer će se slatko tokom hlađenja još zgusnuti.
Skuvano slatko pokriti mokrom kuhinjskom krpom i ostaviti preko noći da se ohladi a zatim ga sipati u tegle.

5 коментара:

  1. Džem od drenjina koji dobijam od svekrve čuvam u zamrzivaču da se slučajno en pokvari kao oči u glavi samo za jedan sitni posni kolač, štanglice sa džemom od drenjina. Zavidim ti na njima! ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeco,mogle su se kupiti na zemunskoj pijaci......kada budem napravila veću količinu doneću na Adu, još samo kada bih mogla da se uklopim sa poslom, pošto mi to do sada nije polazilo za rukom.
      Pozdrav!!!

      Избриши
  2. Tako bih volela da probam to slatko...drenjine nisam jela sigurno 40 godina, već sam im i ukus zaboravila.

    ОдговориИзбриши
  3. Pre svega pozdrav!!!!
    ja sam ih prvi put probala....sveže mi se i nisu baš dopale, ali je slatko FENOMENALNO a ukus neponovljiv, zaista to nisam očekivala.
    Sledeće godine ću sigurno uzeti više a onda bih pokušala da napravim i malo džema za probu.
    Ukoliko imate dobar recept za džem javite mi....POZZZDRAV!!!!!!

    ОдговориИзбриши