уторак, 30. август 2011.

Škembici u saftu


Potrebno je:
2kg. goveđih škembića
2 seckane šargarep
2 korena peršuna
6 -7 glavica crnog luka
4 lista lovora
10-tak zrna bibera
1 dc. ulja
1 kafenu kašicicu mlevenog bibera,
2 kašicice aleve parike,
2 - 3 feferone,
3 - 4 paradajza



Postupak pripreme:
2 kg goveđih škembića dobro oprati, isći na šnicle velicine dlana, bariti po mogućstvu u ekspres loncu najmanje 2 h (u obicnom loncu oko 4h).
Bariti sa 2 seckane šargarepe, 2 korena peršuna, 1 glavicom crnog luka, 2-3 lista lovora, 10-tak zrna bibera i  3 supene kašike soli.
Obarene škembiće ohladiti i iseckati na rezanca velicine otprilike 1 x 3 cm.


U većoj šerpi ispržiti 5 - 6 glavica seckanog crnog luka na 1dl ulja. 
Spustiti rezance od škembića, dodati 1 list lovora, 1 kafenu kašicicu mlevenog bibera, 2 kašicice aleve parike, 2 - 3 feferone (ko voli ljuto), 3 - 4 oljuštenog  i  narendanog crvenog  paradajza, sve naliti sa 1 do 1,5 l vode i kuvati dok se masa od povrća ne pretvori u saft (1 do 1.5h) na tihoj vatri da vri. 
Povremeno promešati da ne zagori. 
Kada se dobije ujednačena gustina safta jelo je gotovo.
Servirati uz bareni krompir, makarone a najbolje kao zasebno jelo posuto struganim parmenzanom.



3 коментара:

  1. Hvala Neno sto si me podsetila.I otvorila mi apetit za istima.Ja ih obozavam ali Englezi nikako!Srecom pa ih ima u azijskim mesarama.Skembica mislim

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Dzoli,
    recept je odlican, ja ih licno ne volim ali ih rado kuvam svojim roditeljima koji ih obozavaju....pozdrav!!!!!

    ОдговориИзбриши