уторак, 30. јун 2015.

Džem od malina


Potrebno je:
1kg. malina
600gr. šećera 
(600gr. šećera na kilogram voća)
 malo konzervansa

Postupak pripreme:
Maline oprati, i staviti ih u šerpu.
Preko njih sipati šećer i ostaviti ih preko noći da se šećer rastopi(mogu i odmah da se kuvaju).
Kada džem provri kuvati ga oko20 minuta, sve vreme mešajući.
Staviti par kašika džema na tacnu, pa povući kašikom po sredini da ostane trag.
Ako se trag održi džem je kuvan.
Pred sam kraj dodati mu pola kesice konzervansa
Sipati topao džem u tegle, zatvoriti, staviti celofan, uviti u čist stoljnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutra.

недеља, 28. јун 2015.

Slatko od malina

Sezona malina u našoj bašti je počela, bilo ih je dovoljno da se skuva po koja teglica slatka i džema...izvolite!!!

Potrebno je:
1/2kg. malina
1/2kg. šećera
vode po potrebi

Postupak priprema:
Malinama očistiti peteljke i oprati ih.
U veliku i duboku šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti maline.
Pustiti da provri, a onda malo smanjiti temperaturu i kuvati.
Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano, skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.

понедељак, 22. јун 2015.

Slatko od crvenih i belih ribizla

  
Potrebno je:
250gr. šećera
250gr. crvenih i belih  ribizla
voda
Postupak priprema:
Ribizle nežno odvojiti od peteljki i oprati ih.
U šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti ribizle.
Pustiti da provri, a onda  smanjiti temperaturu i kuvati.
Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.

Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.


субота, 20. јун 2015.

Slatko od šumskih jagoda




Potrebno je:
1/2kg. šumskih jagoda
1/2kg. šećera 

Postupak priprema:
Jagode očistiti od peteljki i oprati ih.
U veliku i duboku šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti jagode.
Pustiti da provri, a onda malo smanjiti temperaturu i kuvati.
Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano, skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.


четвртак, 18. јун 2015.

Slatko od jagoda

Sezona bobičastog voća počela je u mojoj bašti.....jagode, šumske jagode, maline ribizle, ogrozd,,,,a uskoro će i kupine.
Treba nešto pripremiti i za zimu....pa počinjem od slatka koje čini našu tradicionalnu kuhinju.
Ceremonija gostoprimstva obično započinje sa slatkim i čašom hladne vode.
Sastoji se od celog voća kuvanog u gustom sirupu od šećera.
 
 
Potrebno je:
1/2kg jagoda
1kg. šećera (ja sam stavila 800gr.)

Postupak priprema:
Jagode očistiti od peteljki i oprati ih.
U veliku i duboku šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti jagode.
Pustiti da provri, a onda malo smanjiti temperaturu i kuvati.
Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.


среда, 10. јун 2015.

Čokoladna fantazija

Danas je mojoj Tamari 21. rođendan!!!
Najdraža moja, svom svojom ljubavlju i svim srcem ti želim SREĆAN ROĐENDAN!!!!

Potrebno je:
15 jaja
500gr. čokolade za kuvanje
500gr. putera
500gr. prah šećera
4 kašike brašna
Umutiti puter, dodati prah šećer,  15 žumanaca i otopljenu čokoladu.
Posebno umutiti belanca , pa dodati masi i lagano varjačom(ne mikserom)sjediniti.
Masu podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati  4 kašike brašna, promešati varjačom  i od ove mase peći 4 kore, 10-15min. na 200C.
Drgi deo koristiti za fil.
Tortu preliti čokoladnom ganache kremom ili slatkom pavlakom.

Čokoladni ganache:
100gr. čokolade za kuvanje
100ml. slatke pavlake
Slatku pavlaku staviti u šerpicu da se zagreje, ali ne sme da proključa.
Dodati izlomljenu čokoladu, mešati dok se ne otopi i masa sjedini.
Ostaviti da se malo prohladi pa preliti preko torte.