четвртак, 18. јун 2015.

Slatko od jagoda

Sezona bobičastog voća počela je u mojoj bašti.....jagode, šumske jagode, maline ribizle, ogrozd,,,,a uskoro će i kupine.
Treba nešto pripremiti i za zimu....pa počinjem od slatka koje čini našu tradicionalnu kuhinju.
Ceremonija gostoprimstva obično započinje sa slatkim i čašom hladne vode.
Sastoji se od celog voća kuvanog u gustom sirupu od šećera.
 
 
Potrebno je:
1/2kg jagoda
1kg. šećera (ja sam stavila 800gr.)

Postupak priprema:
Jagode očistiti od peteljki i oprati ih.
U veliku i duboku šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti jagode.
Pustiti da provri, a onda malo smanjiti temperaturu i kuvati.
Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj temperaturi.
Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.


Нема коментара:

Постави коментар