Treba nešto pripremiti i za zimu....pa počinjem od slatka koje čini našu tradicionalnu kuhinju.
Ceremonija gostoprimstva obično započinje sa slatkim i čašom hladne vode.
Sastoji se od celog voća kuvanog u gustom sirupu od šećera.
Potrebno je:
1/2kg jagoda
1kg. šećera (ja sam stavila 800gr.)
Postupak priprema:
Jagode očistiti od peteljki i oprati ih.
U veliku i duboku šerpu sipati šećer, preliti vodom, tek
toliko da šećer ogrezne staviti na ringlu da provri a zatim staviti jagode.
Pustiti da provri, a onda malo smanjiti temperaturu i kuvati.
Ne mešati, samo malo protresti šerpu i povremeno skidati
penu.
Slatko je kuvano kad je sirup dovoljno gust kad iz kašike pada
u krupnim teškim kapima ili ako stavite kašiku sirupa na tacnu, ostavite da se
malo ohladi, a onda vrhom kašike pravite liniju i linija ostaje.
Kad je kuvano (otprilike treba 30 minuta), skloniti sa
ringle, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odstoji 10-12 sati na sobnoj
temperaturi.
Slatko sipati u čiste i suve tegle i dobro zatvoriti.
Нема коментара:
Постави коментар