недеља, 10. март 2013.

Ledene mint kocke


Krašove ”Ledene kocke” su moja najdraža čokolada…..a ove kocke neodoljivo podsećaju na njih…probajte i uverite se u osvežavajuće ledeni ukus
Za koru potrebno:
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna 
30 g kakaa (ja sam stavila pola kaka i pola čokolade u prahu)
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

Sirup:
300 g šećera
250 ml vode
Za fil potrebno:
1 l mleka
150 g gustina
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
3 pakovanja pepermint bombona   
3 kašičice likera od mentola
1 kašičicu ekstrata od mentola
Glazura:
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja

Postupak pripreme:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
Dodati jedno po jedno žumance u sneg od belanaca muteći konstantno a zatim dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i so.
Sipati u pleh 24x37cm prethodno podmazan uljem i posut brašnom.
Koru peći15 min. na 180C a zatim je ostaviti da se ohladi.
Koru ne vaditi iz pleha u kome se pekla.
Skuvati sirup od vode i šećera.
Kuvati 3-4 minuta na tihoj vatri od trenutka kada provri.
Vreo sirup preliti preko hladne kore.
Sirup neće odmah natopiti koru, pa ostavite da malo odstoji pre filovanja, malo je možete  izbockati viljuškom.
Gustin razmutiti sa 150ml mleka, a u preostalo mleko staviti pepermint bombone, šećer i vanilin šećerom.
Kada provri i kada se sve bombone rastope, u mleko dodati razmućen gustin i mešati konstantno dok se ne skuva cicvarica.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohaladi do sobne temperature.
Mikserom umutiti margarin i ekstrakt mentola, dodati ohlađen fil pa dodati i liker od mentola i sve zajedno dobro sjediniti mikserom.
Sipati preko kore i poravnati.
Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem.
Sipati preko fila i razliti po celoj površini.
Ostaviti da se dobro rashladi, pa seći na kocke.


Нема коментара:

Постави коментар