Potrebno je:
5 kg krastavčića(moraju biti
ravni i malo deblji)
5l vode
150gr.soli
75gr.šećera
100gr. esencije
Sve sastojke sjediniti,
staviti na šporet da provri.
Smesu dobro ohladiti i njome
nalivati krastavčiće.
Postupak pripreme:
Krastavčiće dobro oprati i
odseći im oba kraja.
Čvrsto ih držati da se ne bi
slomili, lagano ih dubiti prvo sa jedne a zatim i sa druge strane.
Odabrati odgovarajuće
fafarone i ubaciti ih u krastavac.
Ukoliko je fafarona kratka
sa druge strane ubaciti još jednu i odseći im peteljku.
Krastavčiće iseći na malo
deblje kolutiće i slagati u tegle.
Preliti hladnom smesom ,
dobro zatvoriti i pasterizovati.
Svaka tegla se pre
pasterizacije proverava, tako što se okrene naopačke i ukoliko ne curi stavlja
se na pastrizaciju.
Na dno dubljeg lonca
staviti krpu, naliti hladnom
vodom(odprilike do poklopca) i staviti tegle.
Pasterizacija se vrši na
temperaturi od 80-85C i traje 15min.
Nakon toga tele izvaditi, uviti
u čist stoljnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutradan.
Нема коментара:
Постави коментар