четвртак, 3. октобар 2013.

Ljuti krastavčići ili ljute bombonice

 

Potrebno je:
5 kg krastavčića(moraju biti ravni i malo deblji)
5l vode
150gr.soli
75gr.šećera
100gr. esencije
Sve sastojke sjediniti, staviti na šporet da provri.
Smesu dobro ohladiti i njome nalivati krastavčiće.

Postupak pripreme:
Krastavčiće dobro oprati i odseći im oba kraja.
Čvrsto ih držati da se ne bi slomili, lagano ih dubiti prvo sa jedne a zatim i sa druge strane.
Odabrati odgovarajuće fafarone i ubaciti ih u krastavac.
Ukoliko je fafarona kratka sa druge strane ubaciti još jednu i odseći im peteljku.
Krastavčiće iseći na malo deblje kolutiće i slagati u tegle.
Preliti hladnom smesom , dobro zatvoriti i pasterizovati.
Svaka tegla se pre pasterizacije proverava, tako što se okrene naopačke i ukoliko ne curi stavlja se na pastrizaciju.
Na dno dubljeg lonca staviti  krpu, naliti hladnom vodom(odprilike do poklopca) i staviti tegle.
Pasterizacija se vrši na temperaturi od 80-85C i traje 15min.

Nakon toga tele izvaditi, uviti u čist stoljnjak ili ćebe i ostaviti da se lagano hladi do sutradan.

Нема коментара:

Постави коментар