четвртак, 27. септембар 2018.

Bezglutenska torta sa kestenom


 
Potrebno je:
3 jaja
150gr žutog šećera
150gr kesten pirea
150gr mlevenih badema (po želji možete koristiti i orahe)
100gr maslaca
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica arome vanile
prstohvat soli
za ukrašavanje slatka pavlaka ili šlag

Postupak pripreme:
Žumanca odvojiti od belanaca i umutiti ih dok ne pobele.
Dodati im kesten pire, mlevene bademe, maslac, aromu vanile pa sve sjediniti.
U posebnoj posudi umutiti belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg, pa ih lagano špatulom umešati u smesu sa žumancima.
Kalup promera 18cm obložiti papirom za pečenje, sipati smesu u kalup i peći oko 50 minuta na 180C.
Ohlađenu tortu ukrasiti slatkom pavlakom ili šlagom.
 

субота, 22. септембар 2018.

Starinski kolač na kukurozovini





 
Potrebno je za testo:
½ kg brašna
1 kašika masti
½ svežeg kvasca
prstohvat soli i šećera
250ml vode (može i pola vode i pola mleka)
1 jaje


Za premazivanje:
100gr masti
100gr šećera

Priprema:
U mlaku vodu, dodati kvasac i kašičicu šećera pa ostaviti oko 10-ak minuta na toplom mestu da nadođe.
Za to vreme u sud za mešenje sipati  brašno, kašiku masti, staviti jedno jaje, prstohvat soli i dodati kvasac.
Sjediniti sve sastojke i ostaviti testo da odstoji 10  minuta.
Zatim ga podeliti na 4 jufke, svaku malo razviti oklagijom i premazati mašću da se ne bi stvorila korica.
Ostaviti tako jufke da “odmaraju“ 20 minuta.
Na sto staviti veći stolnjak i na njemu razvlačiti prstima testo koliko dozvoljava.
Ako se desi da testo počne da puca, ništa strašno, jer se to neće ni primetiti kada se urola.
Rolati testo sa jedne i sa druge strane pomažući se stolnjakom, pa iseći nožem po sredini tako da se dobiju 2 rolnice.
Obmotavati ih oko kukurozovine ili kalupa za šaum rolne.
Ređati u pleh i premazati mašću i šećerom koji  su prethodno penasto umućeni kašikom.
Peći na 200C oko 20 minuta.
Kada se ohlade, izvaditi kukuruzovinu i  poslužiti.


❤❤❤

уторак, 18. септембар 2018.

Nasuvo sa krompirom i domaći rezanci za nasuvo

Potrbno za domaće rezance:
500gr. brašna
1 jaje
mlake vode po potrebi
so

U brašno dodati so i jedno jaje i uz dodatak mlake vode zamesiti testo koje ne sme biti previše tvrdo i ne sme da se lepi za ruke.
Ostaviti umešeno testo da se odmori 30min.(obavezno prekriti krpom).
Nakon toga testo podeliti na dve jufke i svaku razvijati oklagijom što tanje možemo.
Najvažnije je, dok se testo mesi da se dobro pobrašnavi daska za mešenje kao i samo testo u toku mešenja.
Na taj način će se dobitilepi i rastresiti rezanci.
Kada je dovoljno rastanjeno testo obaviti ga preko oklagije pa po sredini iseći nožem, testo će pasti sa strane.
Trake seći nožem na rezance željene širine i dužine pa ih ostaviti rasprostrte po stolu da se prosuše.
Starinsko nasuvo se sprema od kidanog testa nepravilnog oblika....ali sam ja ovog puta sekla na malo šire rezance.

Od sastojaka je još potrebno:
krompir
crni luk
mast ili ulje
aleva paprika
soli po potrebi
Skuvati krompir u blago posoljenoj vodi, pa kada je gotov izvaditi ga.
U toj istoj vodi kuvati rezance oko 7-8min....kada su kuvani isplivaju na površinu
U šerpu stavite kašiku masti (ili ulja), dodatisitno seckan luk i prdodinstati ga da bude staklast.
Zatim dodati alevu papriku, promešati, ubaciti napola izgnječen krompir i oceđeno testo.

Zatim dodati alevu papriku, promešati, ubaciti napola izgnječen krompir i oceđeno testo.
Dobro sve sjediniti i služiti dok je vruće....jer kako neko reče: „J...š nasuvo kad se o'ladi“

 


недеља, 16. септембар 2018.

Supe, sosa i mesa ili moj nedeljni ručak

Kada živite u Zemunu, koji se nalazi u jugoistočnom delu Srema, morate da prihvatite bar malo sremačkog😃.
To malo sremačkog je sremačka kuhinja....supe, testa, rinflajši, čušpajzi, sosevi, knedle, štrudle, valjuške...
Iako se umnogome razlikuje od južnjačke kuhinje(odakle potiču moji koreni), nije bio problem da je prihvatim i da pojedina jela uvrstim u svoj kućni meni.
A evo i mog današnjeg ručka u sremačkom stilu...prijatno!
 Za supu mi je bilo potrebno:
 kokošije meso (bataci, karabataci,  belo meso...
 juneće meso (ribić, rozbratna, rebra, juneći rep)
 veza zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak, celer, peršunov i celerov list, 2 grančice selena
 veća glavica prepečenog crnog luka
 beli krompir
 so
 1 ravna kašika šećera
 suvi začin od povrća
 hladna voda 
 domaći rezanci

 Postupak pripreme:
 Meso oprati, staviti u lonac, naliti hladnom vodom.
 Dodati, zatim povrće, suvi začin, šećer a crni luk preseći na pola i prepeći sa svake strane na alu   foliji.
 Penu, koja se pojavljuje, skidati kašikom da bi supa bila bistrija.
 Kada voda provri smanjiti temperaturu na najslabije i supu kuvati oko 4h.
 Ja pripremam u ekspres loncu, tako da se supa kuva 1h.
 Kada je supa gotova, izvaditi meso i povrće i procediti je a zatim zakuvati domaćim rezancima.
 Pre služenja posuti sitno seckanim peršunom.
Paradajz sos (za rinflajš): 
250ml kuvanog paradajza
250ml vode
2 kašike masti ili ulja
2 kašike brašna
1 kašičica šećera
soli po ukusu

Postupak pripreme:
U manjoj šerpici zagrejati ulje ili mast pa dodati brašno.
Kada brašno malo požuti dodati kuvani paradajz i mešati da se sos ujednači.
Dodati, zatim vodu, sjediniti i kuvati na najmanjoj temperaturi 10min.
Dodati Dodati šećer i eventualno dosoliti prema ukusu.
Ukoliko je sos gust, dodati još malo vode, a ako je previše redak kuvati ga malo duže tj. dok se ne postigne željena gustina.
Kuvano povrće i meso iz supe servirati na tanjir i poslužiti uz "crveni sos"


уторак, 4. септембар 2018.

Manifestacija "Gastro Srem" ili "...divan je kićeni Srem...."

Manifestacija je na jednom mestu okupila proizvođače mesnih i mlečnih proizvoda, kolača, testa, domaćih sokova, likera, vina, džemova i drugih proizvoda koji se po načinu pripreme, ukusu i kvalitetu razlikuju od sličnih proizvoda na tržištu.
Na Gastro Sremu su izloženi proizvodi čije se recepture prenose sa generacije na generaciju već decenijama. Svi proizvodi su prirodni i originalni, što ih čini izuzetno ukusnim.
Testa, čvarci kobasice, kao i mnogi drugi proizvodi se zaista izdvajaju po kvalitetu.
Štridla sa makom, orasima ili višnjama sa ili bez suvog grožđa su specijalitet Srema"
Sremački čvarci su specifični i svako ko dođe u Srem treba da ih proba. 
Tokom prvog dana manifestacije održano je takmičenje u spremanju ajvara u organizaciji festivala Izađi mi na teglu. 
Drugog dana manifestacije u podne na licu mesta pripreman je i poslužen tradicionalni sremački ručak, koji je podrazumevao supu, meso, sos i krompir.
Mene je lično, više zanimao ovaj drugi dan, gde se može probati sremačka supa i ono što ide uz nju sos, meso, krompir, šargarepa,zelen, celer...
Kiflice na "kuruzovini"
A gde naći kukuruzovinu, drveni štapić koji se otkine od vrha kukuruza???
To mi je sledeći zadatak, pa ih onda  pravim😁
 Sremačka štrudla...i to ona kojoj se ne vide kore od maka😋😛😉
 breskvice, šapice, oraščići, krancle......ja ko da nisam južnjakinja😃
Slovačka naiva


                                                                Nadlačke...krofne koje se spremaju na pari pa posipaju, makom, orasima i šećerom, a mogu i slane posute rendanim sirom
A ovako se spremaju
 A sad ono što "leči bolesne" i što ja jako volim....sremačka supa sa domaćom rezancima.
A zatim rinflajš tj. meso, krompir, šargarepa, zelen, celer i neizostavni crveni sos

I tako.....dođoh tamo gde me srce vuče!

💖💕💖