Kada živite u Zemunu, koji se nalazi u jugoistočnom delu Srema, morate da prihvatite bar malo sremačkog😃.
To malo sremačkog je sremačka kuhinja....supe, testa, rinflajši, čušpajzi, sosevi, knedle, štrudle, valjuške...Iako se umnogome razlikuje od južnjačke kuhinje(odakle potiču moji koreni), nije bio problem da je prihvatim i da pojedina jela uvrstim u svoj kućni meni.
A evo i mog današnjeg ručka u sremačkom stilu...prijatno!
kokošije meso (bataci, karabataci, belo meso...
juneće meso (ribić, rozbratna, rebra, juneći rep)
veza zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak, celer, peršunov i celerov list, 2 grančice selenaveća glavica prepečenog crnog luka
beli krompir
so
1 ravna kašika šećera
suvi začin od povrća
hladna voda
domaći rezanci
Postupak pripreme:
Meso oprati, staviti u lonac, naliti hladnom vodom.
Dodati, zatim povrće, suvi začin, šećer a crni luk preseći na pola i prepeći sa svake strane na alu foliji.
Penu, koja se pojavljuje, skidati kašikom da bi supa bila bistrija.
Kada voda provri smanjiti temperaturu na najslabije i supu kuvati oko 4h.
Ja pripremam u ekspres loncu, tako da se supa kuva 1h.
Kada je supa gotova, izvaditi meso i povrće i procediti je a zatim zakuvati domaćim rezancima.
Pre služenja posuti sitno seckanim peršunom.
Paradajz sos (za rinflajš): 250ml kuvanog paradajza
250ml vode
2 kašike masti ili ulja
2 kašike brašna
1 kašičica šećera
soli po ukusu
Postupak pripreme:
U manjoj šerpici zagrejati ulje ili mast pa dodati brašno.
Kada brašno malo požuti dodati kuvani paradajz i mešati da se sos ujednači.
Dodati, zatim vodu, sjediniti i kuvati na najmanjoj temperaturi 10min.
Dodati Dodati šećer i eventualno dosoliti prema ukusu.
Ukoliko je sos gust, dodati još malo vode, a ako je previše redak kuvati ga malo duže tj. dok se ne postigne željena gustina.
Kuvano povrće i meso iz supe servirati na tanjir i poslužiti uz "crveni sos"
Нема коментара:
Постави коментар