Svi imamo omiljene poslastice koje se obavezno nađu na našoj
slavskoj trpezi , ali nekada volimo i da eksperimentišemo i pravimo nešto novo.
Upravo je ovaj post, kao i sledeći posvećen novitetima tj.
novim posnim kolačima…i biće tako svake godine.
Prijatno!!!
Bundeva Speculaas kuglice
Potrebno je:
200gr. pirea od pečene bundeve
180-190gr. mlevenog speculaas keksa
70gr. mlevenih pečenih badema
1 burbon vanil šećer
Glazura:
150gr. bele čokolade
2-3 kašike ulja
Postupak pripreme:
Samleti keks i bademe, a bundevu ispeći u rerni.
U činiju staviti samleven keks, bademe, pire, vanil šećer (ukoliko volite slađe dodajte 2 kesice).
Sve dobro sjediniti, praviti kuglice i slagati na tacnu.
Ostaviti kuglice da se hlade dok se priprema glazura.
Glazura:
Otopiti čokoladu i ulje na pari, glazuru mešati da se
malo prohladi pa umakati kuglice.
Po želji otopiti jedan red crne čokolade i ukrasiti
kuglice.
Od ove mere izađe oko 35 kuglica srednje veličine.
Čoko narandža rozenka
Potrebno je:
1 pakovanje rozen kora
Fil:
400gr.šećera
300ml. vode
250gr.margarina
150gr.čokolade za kuvanje
200gr.mlevenih oraha
200gr.mlevenog keksa
2 narandže
Glazura:
200gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Postupak pripreme:
Naranžde predhodno zamrznuti, jednu sa korom,drugu bez, pa zatim sitno narednati.
Kuvati šećer sa vodom,da vri oko 3-5 minuta, zatim skloniti
sa vatre i dodati margarin i čokoladu.
Mešati da se istopi, zatim, dodati orahe i keks, sjediniti
pa dodati zamrznute narandže.
Mlakim filom filovati korice.
Poslednju koricu ne mazati.
Pritisnuti je nečim teškim i ostaviti da se stegne.
Kad se ohladi preliti glazurom od čokolade.
Minjoni sa kestenom
Potrebno je:
250gr. kesten pirea
60gr. šećera
60gr. oraha
100gr. čokolade za kuvanje
100gr.
mlevenog posnog keksa
1
kašika ruma
Glazura:
100gr.
čokolade za kuvanje
3
kašike ulja
Dekoracija:
roze
i bele šećerne perlice
Postupak
pripreme:
Rastopiti
šećer u karamel, dodati seckane orahe i smesu izliti na pek papir.
Sačekati
da se ohladi, pa staviti uplastičnu kesu i neravnom stranom tučka za meso
istucati ili samleti u mašini za mlevenje.
Otopiti
čokoladu na pari i ostaviti je da se ohladi.
Dodati
u nju kesten pire, rum, mleveni keks i grilijaš pa dobro izmešati.
Od
dobijene smese oblikovati minjone i
ostaviti ih u frižider da se stegnu.
Glazura:
Rastopiti
čokoladu sa 3 kašike ulja, pa minjone umakati u glazuru.
Dok
je glazura još topla posuti ih šarenim perlicama.