понедељак, 18. мај 2015.

Mint torta s jagodama

Za podlogu potrebno:
250 gr mlevenog keksa  
75gr margarina
100gr mleka
Umesiti mleveni  plazma keks sa rastopljenim margarinom i mlekom, tako da smesa bude rastresita.
Kalup (prečnik 28cm), kome se skida okvir, podmazati uljem i smesu od keksa  utabati rukom.

Za fil potrebno:
300ml slatke pavlake 
300ml kisele pavlake 
150 gr šećera u prahu (200 gr ako volite slađe)
10-12 gr zelatina u prahu 
6 kašika hladne vode da se natopi želatin
50 gr jagoda + listići nana jagode* 
Za fil prvo preliti želatin hladnom vodom i ostaviti da nabubri.
Za to vreme umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu  u njega dodati kiselu pavlaku, sok od limuna ili limete i sve dobro sjediniti.
Zatim,  nabubreli  želatin  zagrejati na šporetu i to na laganoj temperaturi da se otopi (ne sme da provri, samo da se otopi) i u tankom mlazu ga dodati u smesu od slatke i kisele pavlake,  sve vreme miksajući.
Jagode oprati, osušiti, očistiti od peteljki i preseći na pola, pa posuti sitno seckanim listićima nana jagode*.
Gusto ih slagati jednu do druge na pripremljenu podlogu i zaliti filom od slatke i kisele pavlake.
Staviti u frižider da prenoći.
Tortu odozgo ukrasiti jagodama i listićima nana jagode*(nana sa aromom jagode).


Nana jagoda - Začinsko bilje sa voćnom aromom
Sve vrste voćnih nana karakteristične su po izuzetno malom sadržaju mentola i jedva prepoznatljivom ukusu klasične nane.
U njima preovlađuju druga eterična ulja, a postoje i mala odstupanja u strukturi. Brzo ćete osetiti miris jabuke, banane ili grejpfruta.
Jagoda nana je aromatizovana začinska biljka sa intenzivnim mirisom i ukusom svežih jagoda. Koristi se u pripremanju torti, kolača, voćnih salata...itd.
Niskorastuće vrste, kao što je Mentha species koja miriše na zrele jagode, ne rastu previše gusto niti brzo, pa su idealne za sadnju u saksijama i balkonskim žardinjerama.  

1 коментар: