Za
podlogu potrebno:
250 gr mlevenog keksa
75gr
margarina
100gr
mleka
Umesiti
mleveni plazma keks sa rastopljenim
margarinom i mlekom, tako da smesa bude rastresita.
Kalup
(prečnik 28cm), kome se skida okvir, podmazati uljem i smesu od keksa utabati rukom.
Za
fil potrebno:
300ml
slatke pavlake
300ml
kisele pavlake
150
gr šećera u prahu (200 gr ako volite slađe)
10-12
gr zelatina u prahu
6
kašika hladne vode da se natopi želatin
50
gr jagoda + listići nana jagode*
Za
fil prvo preliti želatin hladnom vodom i ostaviti da nabubri.
Za
to vreme umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu u njega dodati kiselu pavlaku, sok od limuna
ili limete i sve dobro sjediniti.
Zatim, nabubreli
želatin zagrejati na šporetu i to
na laganoj temperaturi da se otopi (ne sme da provri, samo da se otopi) i u
tankom mlazu ga dodati u smesu od slatke i kisele pavlake, sve vreme miksajući.
Jagode
oprati, osušiti, očistiti od peteljki i preseći na pola, pa posuti sitno
seckanim listićima nana jagode*.
Gusto
ih slagati jednu do druge na pripremljenu podlogu i zaliti filom od slatke i
kisele pavlake.
Staviti
u frižider da prenoći.
Tortu
odozgo ukrasiti jagodama i listićima nana jagode*(nana sa aromom jagode).
Nana
jagoda - Začinsko bilje sa voćnom aromom
Sve
vrste voćnih nana karakteristične su po izuzetno malom sadržaju mentola i jedva
prepoznatljivom ukusu klasične nane.
U njima preovlađuju druga eterična ulja, a
postoje i mala odstupanja u strukturi. Brzo ćete osetiti miris jabuke, banane
ili grejpfruta.
Jagoda
nana je aromatizovana začinska biljka sa intenzivnim mirisom i ukusom svežih
jagoda. Koristi se u pripremanju torti, kolača, voćnih salata...itd.
Niskorastuće
vrste, kao što je Mentha species koja miriše na zrele jagode, ne rastu previše
gusto niti brzo, pa su idealne za sadnju u saksijama i balkonskim
žardinjerama.