Ovo
je jedan starinski slatkiš, za koji sam
dugo bila u zabludi da je drugi naziv za tulumbe, a
u kraju odakle su moji upravo tako zovu tulumbe.
Tatlije
su poslastica, koja je u naše krajeve došla iz Turske i postala sastavni deo
srpske kuhinje.
Deani
sa bloga Zaboravljene poslastie obećala sam da ću
pronaći recept koji je moja mama davno dobila od svoje
koleginice.
I
evo recepta(pravljen bez ikakve izmene).
Potrebno
je:
150gr.
masti
2
cela jaja
½
kvasca
2
kašike mleka
kora
limuna
300gr
brašna
300gr
šećera
1
čaša vode
sok
od pola limuna
Kvasac
rastopiti u mlakom mleku.
Umutiti
mast i žumance,
dodati rastopljen kvasac, sve to dobro sjediniti, pa dodati brašno i izrendanu
koru limuna.
Testo dobro umesiti i napraviti 28 loptica.
Uzimati
po komadić
testa, napraviti lopticu, spljoštiti je na rapavu
stranu rendeta i urolati da se dobije duguljast komad.
Staviti
u blago podmazan pleh (ili na pek papir) i peći na 200C dok
lepo ne porumene, a po potrebi smanjiti temperaturu na 180C,
da ne pregore, treba da ostanu svetle boje.
Peku se 15-20
minuta.
Šećer
skuvati sa vodom i limunovim sokom, da vri nekoliko minuta.
Izvaditi pečene tatlije
iz rerne, ohladiti ih i preliti vrućim sirupom, ostaviti da se ohlade.
preljiepe ! ovo je najbolja kombinacija za zalivene kolače-nešto vruće i nešto hladno ! bravo !
ОдговориИзбришиveliki pozzzzzz
Hvala Danka, drago mi je da Vam se dopada!
ОдговориИзбришиPostovana Snežana, moracu da Vas ispravim, naziv ovog starinkog kolača je ''urmašice'' ili ''hurmasice'' u zavisnosti od mesta. Urmasice se pripremaju tako sto se napravljena masa sara sa stranom od rendeta, a tulumbe se prave tako sto se napraljena masa stavlja u spric i istiskuje se na pleh i peče. Sve ostalo je ok.
ОдговориИзбришиPozdrav!
Slazem se da su ovo urmasice.
ОдговориИзбриши