Od kako sam otkrila ovu čarobnu biljčicu, redovno je kupujem svakog
proleća i od nje pravim pite i salate.
Nijedna
biljka nije tako delotvorna u čišćenju krvi, želuca i creva kao ova i zato je
idealna za detoksikaciju organizma posle duge zime.
U narodu vlada mišljenje da nijedna biljka ne čisti
tako dobro sistem za varenje i krv kao ova.
Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju.
Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.
Sremuš ima veliku lekovitu moć, a kažu da ga i medvedi traže kad se probude iz dubokog zimskog sna da bi njime očistili želudac, creva i krv, pa je otud i jedno od narodnih imena ove biljke medveđi luk. Pošto sušenjem gubi svojstva, treba ga jesti isključivo u svežem stanju.
Posle hladne zime fantastičnom brzinom čisti organizam od štetnih materija jer u sebi sadrži obilje eteričnih ulja, vredne mineralne soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin. Lekoviti delovi biljke su mladi prolećni listovi, koji se beru u aprilu i maju, kao i lukovice, koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima.
A evo i recepata:
Salata
od sremuša
Potrebno je:
veza sveže nabranog sremuša
struk mladog belog luka
so, maslinovo ulje
Nasecakati
sremuš,
zatim
dodati malo belog luka, so, malo maslinovog ulja, sjediniti i
poslužiti.
Kupus kifle sa sremušem
Potrebno je:
1/2l mleka
1 kašičica šećera
1 kvasac
2 šoljice(od kafe one najmanje)ulja
2 žumanca
800gr. brašna
Fil:
5 kašika masti
1 žumance
1 kisela pavlaka
sir
1 veza sremuša
Postupak pripreme:
Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 4 dela.
Umutiti mast sa jednim žumancem.
Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.
Salata
od sremuša
Kupus kifle sa sremušem
Potrebno je:
1/2l mleka
1 kašičica šećera
1 kvasac
2 šoljice(od kafe one najmanje)ulja
2 žumanca
800gr. brašna
Fil:
5 kašika masti
1 žumance
1 kisela pavlaka
sir
1 veza sremuša
Postupak pripreme:
Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 4 dela.
Umutiti mast sa jednim žumancem.
Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.
Sjajno, obožavam sremuš. Valjda zbog šmeka belog luka. Ovde kažu da medved kad se probudi iz zimskog sna prvo jede sremuš. Ne znam da l' je to tačno, ali ovde ga zovu i medveđi luk.
ОдговориИзбришиObožavam sremuš ali ovde ga nije lako naći.Ja bih jednu kupus kiflu.
ОдговориИзбришиvrlo dobre informacije, nije znao da je vrlo korisna biljka za čovjeka.
ОдговориИзбришиČestitamo na vaš site je vrlo dobar.
Ja također imam sajt recepata i tako to.
Ako posjetite me bih zahvalan.
Me alegro de que sigas mi blog .... saludos desde Serbia
ИзбришиVisité su sitio ... Me gusta mucho