субота, 10. децембар 2016.

Rozen torta sa plazma keksom i orasima

Potrebno je:
1 pakovanje  rozen kora (paket od 10 korica)
500 ml. mleka
250gr. šećera
100gr. čokolade za kuvanje
150gr. putera
300gr. mlevenih oraha
300gr. mlevenog plazma keksa

Glazura;
100gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja

Postupak pripreme:
Mleko i šećer staviti da provri.
U vrelo dodati čokoladu i puter i kada se istope dodati mlevene orahe i mleveni keks.
Sjediniti, ostaviti da se prohladi i mlakim filom filovati kore.
Da bi se dobili slojevi fila iste debljine, treba ga podeliti na 9 delova, za svaku koricu sem za poslednju.
Kolač blago pritisnuti i ostaviti da prenoći.

Za glazuru, zagrejati čokoladu i ulje, preliti preko kolača i ravnomerno razmazati.

недеља, 4. децембар 2016.

Mousse torta od crne i bele čokolade sa malinama


Brownie biskvit:
4 jaja
250gr. šećera
200 gr.putera
200 gr.čokolade sa većim udelom kaka 75%
60 gr.kakaa
75 gr.brašna
1 kesica praška za pecivo
Otopiti puter i čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.
Pomešati kakao, brašno, prašak za pecivo i šećer pa dodati otopljenu čokoladu i puter.
Na kraju dodati jaja i sve sjediniti.
Sipati u kalup veličine 26cm i peći oko 20 – 25 min. na 180C.

Žele od malina:
500 gr. malina
50 gr.šećera
3 kašike gustina
Malinama dodati šećer i ostaviti da prokuvaju (ako nisu zamrznute, oko 5 minuta, ako jesu onda da se odmrznu).
Kada provri dodati gustin, prethodno umućen sa malo hladnog soka od malina dobro promešati da se razbiju grudvice i kuvati  oko 2 min. da se smesa zgusne.
Na čokoladnu koru staviti kalup veličina 20 ili 24 cm, pa sipati sos od malina.
Ostaviti u frižider da se ohladi a za to vreme spremati filove od čokolade.

Čokoladni mousse:
200 gr.čokolade  sa većim udelom kakaa  75%
100 ml + 400 ml slatke pavlake
1 kesica želatina
Želatin, preliti vodom i ostaviti oko 5 min da nabubri.
Za to vreme otopiti čokoladu sa 100 ml slatke pavlake pa  ostaviti da se prohladi.
Za to vreme izmiksati ostatak slatke pavlake pa je ručno umešati u čokoladu.
Želatine otopiti na laganoj vatri i sjediniti sa kremom.
Krem sipati  preko kore i želea od malina.
Ohladiti  u frižideru.

Dekoracija:
crvene i bele maline
crvene ribizle
listići mohito nane