недеља, 25. октобар 2015.

Ravioli u krem sosu na Svetski dan testenine

Širom planete, danas se obeležava Svetski dan testenine, namirnice koja spada u jednu od najomiljenih na svetu.

Za testo je potrebno:
4 veća jaja
400gr. brašna
3 kašike  maslinovog ulja
1 kašika soli
50gr. spanaća
50gr. cvekle
Skuvati spanać i cveklu a zatim ih ispasirati.
Ova pasta se pravi od tri testa, žutog, crvenog i zelenog a svako se pravi posebno.
Žuto testo:
izmešati 2 jaja,  200gr. brašna, 2 kašike ulja i malo soli;
Crveno i zeleno testo:
Za svako testo po 1 jaje, 100gr. brašna, 1 kašiku ulja i malo soli;
U jedno testo dodati pasirani spanać, a u drugo cveklu.
Nadev: 200gr. sira, ½ kisele pavlake
Umak od pavlake: 2 dl kisele pavlake, malo maslaca, 1 kasika gustina, so, sveza mirodjija
Za ova dva obojena testa će vam trebati još  brašna jer će biti lepljivo.
Ako je testo  tvrdo dodati malo vode.
Umesti ga dobro da se ne lepi za prste a zatim  staviti u kese i odložiti u  frižider min. pola sata, a može i preko noći  kako bi se lepše razvijalo.
Nakon toga žuto testo podeliti na tri dela, takođe iseći na jednake delove  zeleno i crveno testo.
Istanjiti oklagijom u pravougaonik sve delove debljine oko 1 cm.
Svaki gornji sloj testa namazati sa malo vode i ređati po želji.
Pritisnite rukom kako bi se slojevi zalepili, a zatim seći nožem parčiće debljine 1cm.
Svaki komad razvaljati oklagijom i provući kroz mašinu za testo na broju 5.
Dok provlačite testo dobro brašnite da se ne bi lepilo.
Na polovinu razvijenog testo stavljati male kupice nadeva ostavljajuci razmak od 3-4 cm izmedju njih, pa zatim taj "prazan" prostor premazati  hladnom vodom da nam se ravioli ne bi otvarali prilikom kuvanja. Preklopiti drugom polovinom testa, malo utisnuti oko nadeva da se ivice bolje zalepe, pa reckavim tockicem (radlom) ili ostrim nozem iseci na male kvadratice.
Raviole kuvati u kipućoj slanoj vodi oko 20-tak minuta.
Izvaditi rupičastom kašikom  i odlžiti na tanjir za serviranje.
U međuvremenu pripremiti umak:
na malo zagrejanog maslaca proprziti kašiku gustina, dodati kiselu pavlaku i kuvati dok se umak ne zgusne.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, staviti sitno seckanu mirođiju.
Dok je sve još toplo, preliti preko pripremljenih raviola i po želji posuti sa malo naribanog parmezana.




2 коментара: