четвртак, 23. април 2015.

уторак, 21. април 2015.

Moskva šnit

 
Kore:
15 belanaca
21 kašika šećera
12 kašike mlevenih oraha
12 kašike mlevenih badema(blanširanih i očišćenih)
3 kašike brašna
Belanaca umutiti u čvrst sneg, dodati šećera, mlevene oraha i brašno.
Peći u podmazanom plehu, 3 kore svaku ponaosob i prohladiti ih.

Fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
2 šoljice mleka
250gr. putera
1 kašika brašna
2 kesice vanilin šećera
1 slatka pavlaka
Na pari skuvati žumanaca sa šećerom, dodati mleko sa umućenim brašnom i kuvati dok se ne zgusne. Kada se ohladi sastaviti sa 250 g margarina koji ste umutili sa šećerom u prahu.
U tako sastavljanu masu dodati i umućenu slatku pavlaku, pa sve dobro sjediniti.

Ostalo:
1 konzerva ananasa
1kg. višanja
200gr. pečenog lešnika
3 slatke pavlake

Filovati na sledeći način:
kora pa deo fila i preko fila oceđene višnje, dosta poredjati, pa preko višanja posuti seckan prepečen lešnik i preko toga još malo fila. 
Zatim ide druga kora pa deo fila i preko fila ide ocedjen i na kockice iseckan ananas iz konzerve i preko ananasa seckan prepečen lešnik pa još malo fila.
Zatim ide treća kora pa fil a preko fila stavimo pomešan ananas i višnje i malo fila preko pa seckani lešnik.
Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom.
 

недеља, 12. април 2015.

Hristos Vaskrese!

Svima, koji danas slave Uskrs....Hristos Vaskrese!

понедељак, 6. април 2015.

Crne kupus kifle sa filom od sira i sremuša


    

Potrebno je:

250gr. mleka
1/2 kašičica šećera
1/2 kvasca
1 šoljica(od kafe, one najmanje)ulja
1 žumance
300gr. crnog brašna (T - 1100)
100gr. heljdinog brašna

Fil:
3 kašika masti
1 žumance
½ čaše kisele pavlake
sir
1 veza sremuša
Postupak pripreme:
Sve zamesiti i ostaviti da odstoji 15min. a zatim testo podeliti na 2 dela.
Umutiti mast sa jednim žumancem.
Svaki deo testa rastanjiti na veličnu pleha pa premazati mašću.
Preko namazati sa malo pavlake pa posuti sirom i iseckanim sremušem.
Uviti svaku koru u rolat i tanjirićem seći u cik-cak odozdo na gore i obrnuto i ostaviti 1h da testo nadođe.
Premazati belancetom, posuti susamom i peći oko 25-30min. na 200C.