недеља, 26. мај 2013.

Cvetni džem od jagoda (bazgolada)


1 kg jagoda
500 g šećera
6 cvetova zove
malo konzervansa

Jagode dobro oprati, osušiti i povaditi im peteljke.
Zatim ih staviti u veliku i široku šerpu, posuti šećer preko njih i kuvati(mogu se ostaviti da prenoće pa ih onda kuvati).
Čim provri, smanjiti temepraturu i kuvati još 15-20 minuta. 
Na tacnu staviti malo i ostaviti da se prohladi, videti gustinu, ne treba da bude redak i da se razliva, ali paziti i da se ne zgusne preterano jer će se kasnije ušećeriti.
Kad je gotov, skinuti ga sa vatre i tada dodati cvetiće zove i konzervans.

Sipati vreli džem u tegle i zatvoriti poklopcem, dobro umotati i ostaviti da se ohladi do sutradan, nikako ih nepomerati.


субота, 25. мај 2013.

Bezalkoholni Mojito (iliti mint-limun sirup)






















Potrebno je:
50 vrhova nane(dužine 10-15cm.)
4kg šećera
2 kesice limontusa
10 limuna
5l vode
1 konzervans

Postupak pripreme:
Vodu zagrejemo do pred samo  ključanje (treba da struji), sklonimo sa vatre i pustimo da se ohladi.
U ohlađenu vodu stavomo predhodno oprane  vrhove  nane, limontus i limun koji smo pre toga isitnili u seckalici ili blender.
Ostaviti da odstoji 24h.
Tečnost , zatim, procediti, dodati šećer i konzervans.

Kad se šećer u potpunosti otopi, sirup sipati u flaše.

U originalnom receptu(koji sam dobila od moje Kaće) na ovu meru se stavlja 50 vrhova nane, ali ja volim jači ukus pa sam zato dodala 100 vrhova.