Navikli smo da jedemo pohovane tikvice, musaku od tikvica, ali… da li ste znali da su i cvetovi jestivi.
Jamie Oliver je, takođe, u svom kuvaru “Cook with Jamie” objasnio da se cvetovi i mladi listovi tikvice mogu pržiti, puniti sirom i pohovati.
A evo i njegovog recepta za pohovane cvetove tikvice:
8 sveže ubranih cvetova tikvice sa drškama
Krem od sremskog sira
200gr. sremskog sira
šaka rendanog parmezana
2-3 crvene čili papričice
so i biber po ukusu
peršunov list
Smesa za pohovanje:
100gr. brašna
kašičica praška za pecivo
čaša belog vina
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Operite cvetove i posušite ih krpom ili papirnim ubrusom.
Cvetove otvorite prstima, odstranite im tučak (jer je gorkog ukusa) pažljivo ih punite masom od sira i zavrnite kraj cveta.
Umačite cvetove u pripremljenu smesu i pržite ih par minuta povremeno okrećući tako da sa svake strane dobiju zlatno-žutu koricu.
Stavljati na salvetu da se ocedi višak masnoće.
Poslužite toplo kao prilog glavnom jelu…možete ih iskombinovati sa nekim sosom na bazi pavlake.
Poslužite toplo kao prilog glavnom jelu…možete ih iskombinovati sa nekim sosom na bazi pavlake.
Kod njega sam prvi put i vidjela pohane cvjetove tikvica, ali nikad nisam probala.
ОдговориИзбришиMi smo nekada imali tikvice u vrtu i puno cvjetova tikvica koje smo skoro i svakodnevno jeli. Baš sma ih voljela, ali danas ih tako rijetko nađem na placu pa ih niti ne pripremam.
ОдговориИзбришиU tvom receptu mi se sviđa što ih puniš sa sirom a zatim pohaš.