среда, 25. јул 2012.

Pohovani cvetovi tikvica


 Navikli smo da jedemo pohovane tikvice, musaku od tikvica, ali… da li ste znali da su i cvetovi jestivi.
Jamie Oliver je, takođe, u svom kuvaru “Cook with Jamie” objasnio da se cvetovi i mladi listovi tikvice mogu pržiti, puniti sirom i pohovati.
A evo i njegovog recepta za pohovane cvetove tikvice:
 
8 sveže ubranih cvetova tikvice sa drškama
Krem od sremskog sira
200gr. sremskog sira
šaka rendanog parmezana
2-3 crvene čili papričice
so i biber po ukusu
peršunov list
Smesa za pohovanje:
100gr. brašna
kašičica praška za pecivo
čaša belog vina
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Operite cvetove i posušite ih krpom ili papirnim ubrusom.
Cvetove otvorite prstima, odstranite im tučak (jer je gorkog ukusa) pažljivo ih punite masom od sira i zavrnite kraj cveta.
Umačite cvetove u pripremljenu smesu i pržite ih par minuta povremeno okrećući tako da sa svake strane dobiju zlatno-žutu koricu.
Stavljati na salvetu da se ocedi višak masnoće.
Poslužite toplo kao prilog glavnom jelu…možete ih iskombinovati sa nekim sosom na bazi pavlake.

2 коментара:

  1. Kod njega sam prvi put i vidjela pohane cvjetove tikvica, ali nikad nisam probala.

    ОдговориИзбриши
  2. Mi smo nekada imali tikvice u vrtu i puno cvjetova tikvica koje smo skoro i svakodnevno jeli. Baš sma ih voljela, ali danas ih tako rijetko nađem na placu pa ih niti ne pripremam.
    U tvom receptu mi se sviđa što ih puniš sa sirom a zatim pohaš.

    ОдговориИзбриши