Već dugo na blogu nije bilo recepata za posna predjela, (pite i
salate)....spremalo se , slikalo pisalo, ali nikako ne nađoh vremena
da to i objavim.
Na trpezi budu uvek one stare isprobane pite i salate.
Ali se zato svake godine trudim da na meniju bude nešto novo, kako bi predjelo bilo što raznovrsnije, ali i primamljiviје za sve moje goste.
Recepte nisam postavila pre, ali pošto se bliži Vaskršnji poste, mislim da će mnogima biti dobra ideja.
Testo:
200gr. brašna
150gr. margarina
½ kašičice soli
1 kašičica seckanog peršuna
1 kašičica ljute tucane paprika (može i slatka mlevena paprika)
3 kašike hladne vode
Fil:
1 veći praziluk
1 čen belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
1 kašika domaće vegete
500gr. šampinjona
100gr. pirinča
1 kašika seckanog peršuna
so i biber po ukusu
Postupak pripreme:
Brašno pomešati sa solju i začinima, zatim u brašno dodati margarin i hladnu vodu.
Zamesiti čvrsto i blago lepljivo testo.
Testo prebaciti na brašnom posutu radnu površinu pa oklagijom razvući na debljinu od oko 5 milimetara.
Testo seći na kvadrate i ređati u udubljenja na plehu za mafine, pritiskajući ga prstima za dno kalupa, a zatim svaki izbušiti viljuškom po dnu i stranicama.
Svako testo prekriti komadom aluminijumske folije i napuniti pirinčem ili pšenicom do pola da bi testo tokom pečenja ostalo ujednačene debljine.
Peći 20 min. na 180C.
Kada je pečeno skloniti foliju iz svakog tarta pa ostaviti da se ohladi.
Fil od od šampinjona:
Na ulju propržiti sitno seckan praziluk, beli luk i domaću vegetu.
Kada luk omekša dodati šampinjone isečene na listiće, dodati malo bibera i nastaviti sa prženjem dok ne puste vodu i sva tečnost ne ispari.
Za to vreme skuvati pirinač, dodati ga isprženim šampinjonima i sve zajedno dobro sjediniti.
Skloniti sa vatre, ohladiti pa puniti ispečene korpice za tartove.
250gr margarina
100gr prepečenog susama250gr majoneza
50gr senfa
so (po ukusu)
5-6 kašika ljutog ajvara
50gr. Pečenog kikirikija
50gr. seckanog i obarenog spanaća
Umućenu masu podeliti na tri jednaka dela.
U I deo dodati 5-6 kašika ajvara
U II deo dodati 50gr seckanog kikirikija
U III deo dodati 50gr seckanog i obarenog spanaća
Filovati malu oblandu sledećim redosledom:
oblanda fil sa ajvarom, oblanda fil sa blitvom, oblanda fil sa kikirikijem.
Odozgo premazati sa malo fila sa kikirikijem i posuti susamom.
Oblandu je najbolje napraviti 2-3 dana ranije jer treba da omekša.
1 pakovanje posnih makarona - penne rigate
2 sveža krastavca
1 glavica belog luka
300ml posnog majoneza
mirođija (po ukusu)
Posupak pripreme:
Makarone skuvati, sipati u činiju.
Krastavac iseći na što sitnije kockice,posoliti i vrlo malo ocediti od viška tečnosti, pa dodati makaronama.
Dodati majonez, sitno seckan beli luk i na kraju začiniti mirođijom.
Sve dobro sjediniti i salatu dobro ohladiti pre služenja.
3-4 maslinke
7 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašičice mirođije
biber
Postupak pripreme:
Skuvati kukuruz, sitno iseckati kisele krastavce i maslinke (možete da stavite i više maslina)ali onda izbaciti so.
Pomešati sve u činiji za salatu, a zatim napraviti preliv od maslinovog ulja, sitno iseckanog belog luka, mirođije i bibera.
Preliti preko salate i dobro promešati.
250gr. spiralne testenine od heljdinog brašna
5-10 komada sušenog paradajza u ulju
2 sveža paradajza
1 konzerva tunjevine u ulju (komadi)
seckani peršun
Postupak pripreme:
Obariti testeninu, procediti i ostaviti da se skroz ohladi.
Za to vreme iseckati sušeni paradajz na sitno i svež paradajz isto tako, ocediti konzervu tunjevine od viška ulja.
Sve sastojke lagano sjediniti i preko posuti seckano lišće peršuna.
100gr. zelenih maslina bez koštice
100gr.crnih maslina bez koštice
100gr. maslina u origanu
kašika suvih maslina
veća glavica crnog luka
1 srednji paradajz isečen na kockice
3 kašike maslinovog ulja
1- 2 kašike balzamiko sirćeta
peršun sitno iseckan
so biber
Na trpezi budu uvek one stare isprobane pite i salate.
Ali se zato svake godine trudim da na meniju bude nešto novo, kako bi predjelo bilo što raznovrsnije, ali i primamljiviје za sve moje goste.
Recepte nisam postavila pre, ali pošto se bliži Vaskršnji poste, mislim da će mnogima biti dobra ideja.
Posne pite:
Posni tart sa šampinjonima
200gr. brašna
150gr. margarina
½ kašičice soli
1 kašičica seckanog peršuna
1 kašičica ljute tucane paprika (može i slatka mlevena paprika)
3 kašike hladne vode
Fil:
1 veći praziluk
1 čen belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
1 kašika domaće vegete
500gr. šampinjona
100gr. pirinča
1 kašika seckanog peršuna
so i biber po ukusu
Postupak pripreme:
Brašno pomešati sa solju i začinima, zatim u brašno dodati margarin i hladnu vodu.
Zamesiti čvrsto i blago lepljivo testo.
Testo prebaciti na brašnom posutu radnu površinu pa oklagijom razvući na debljinu od oko 5 milimetara.
Testo seći na kvadrate i ređati u udubljenja na plehu za mafine, pritiskajući ga prstima za dno kalupa, a zatim svaki izbušiti viljuškom po dnu i stranicama.
Svako testo prekriti komadom aluminijumske folije i napuniti pirinčem ili pšenicom do pola da bi testo tokom pečenja ostalo ujednačene debljine.
Peći 20 min. na 180C.
Kada je pečeno skloniti foliju iz svakog tarta pa ostaviti da se ohladi.
Fil od od šampinjona:
Na ulju propržiti sitno seckan praziluk, beli luk i domaću vegetu.
Kada luk omekša dodati šampinjone isečene na listiće, dodati malo bibera i nastaviti sa prženjem dok ne puste vodu i sva tečnost ne ispari.
Za to vreme skuvati pirinač, dodati ga isprženim šampinjonima i sve zajedno dobro sjediniti.
Skloniti sa vatre, ohladiti pa puniti ispečene korpice za tartove.
Posna pita pica
Potrebno
je:
1/2
kg kora za pitu
1
čaša kisele vode (od jogurta)
1/2
čaše ulja
300gr
dimljenog tofu
sira
300gr
kečapa
200gr
šampinjona
1
prašak za pecivo
origano
Postupak
pripreme:
Sjediniti
kiselu vodu, ulje i prašak za pecivo, a
kore podeliti na dva dela, tako da se
dobiju dva rolata.
Svaku
koru prskati ovom mešavinom,
a svaku drugu ili treću, zavisno koliko kora ima,
filovati
prvo kečapom, zatim sledeću rendanim sirom i poslednju
šampinjonima.
Posipati
origanom po ukusu.
Uviti
2 rolata pa staviti u zamrzivač da se
zamrzne.
Oko
sat vremena pre pečenja izvaditi i kad se rolati
malo opuste, seći na rolatiće.
Redjati
u podmazan pleh, premazati kečapom i rendanim tofu
sirom.
Peći
na 200° oko 30 minuta.
Posna trobojna oblanda
Potrebno
je:
1 malo pakovanje oblande250gr margarina
100gr prepečenog susama250gr majoneza
50gr senfa
so (po ukusu)
5-6 kašika ljutog ajvara
50gr. Pečenog kikirikija
50gr. seckanog i obarenog spanaća
Postupak
pripreme:
Margarin
dobro umutiti pa mu dodati susam, majonez,
senf i
posoliti po ukusu.Umućenu masu podeliti na tri jednaka dela.
U I deo dodati 5-6 kašika ajvara
U II deo dodati 50gr seckanog kikirikija
U III deo dodati 50gr seckanog i obarenog spanaća
Filovati malu oblandu sledećim redosledom:
oblanda fil sa ajvarom, oblanda fil sa blitvom, oblanda fil sa kikirikijem.
Odozgo premazati sa malo fila sa kikirikijem i posuti susamom.
Oblandu je najbolje napraviti 2-3 dana ranije jer treba da omekša.
Posne salate:
Posna krastavac salata (ukus sličan Tzatziki salati)
Potrebno je:1 pakovanje posnih makarona - penne rigate
2 sveža krastavca
1 glavica belog luka
300ml posnog majoneza
mirođija (po ukusu)
Posupak pripreme:
Makarone skuvati, sipati u činiju.
Krastavac iseći na što sitnije kockice,posoliti i vrlo malo ocediti od viška tečnosti, pa dodati makaronama.
Dodati majonez, sitno seckan beli luk i na kraju začiniti mirođijom.
Sve dobro sjediniti i salatu dobro ohladiti pre služenja.
Posna salata sa kukuruzom
Potrebno je:
400 g kukuruza3-4 maslinke
7 kiselih krastavčića
1 glavica crvenog luka
4 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
2 kašičice mirođije
biber
Postupak pripreme:
Skuvati kukuruz, sitno iseckati kisele krastavce i maslinke (možete da stavite i više maslina)ali onda izbaciti so.
Pomešati sve u činiji za salatu, a zatim napraviti preliv od maslinovog ulja, sitno iseckanog belog luka, mirođije i bibera.
Preliti preko salate i dobro promešati.
250gr. spiralne testenine od heljdinog brašna
5-10 komada sušenog paradajza u ulju
2 sveža paradajza
1 konzerva tunjevine u ulju (komadi)
seckani peršun
Postupak pripreme:
Obariti testeninu, procediti i ostaviti da se skroz ohladi.
Za to vreme iseckati sušeni paradajz na sitno i svež paradajz isto tako, ocediti konzervu tunjevine od viška ulja.
Sve sastojke lagano sjediniti i preko posuti seckano lišće peršuna.
Salata od maslina
Potrebno je:100gr. zelenih maslina bez koštice
100gr.crnih maslina bez koštice
100gr. maslina u origanu
kašika suvih maslina
veća glavica crnog luka
1 srednji paradajz isečen na kockice
3 kašike maslinovog ulja
1- 2 kašike balzamiko sirćeta
peršun sitno iseckan
so biber
Postupak pripreme:
Luk sitno iseckati, malo posoliti i rukama promešati, što će luk omekšati i učiniti ga ukusnijim.
Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu dosoliti i staviti malo bibera.
ulje
Postupak pripreme:
Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu dosoliti i staviti malo bibera.
Trljanica
Potrebno je:
1 veći struk praziluka sitno iseckan
5-6 kom suvih paprika (po mogućstvu ljutih)
soulje
Postupak pripreme:
Praziluk očistiti, sitno iseći i staviti u činiju.
Ljute, suve paprike malo propeći na plotni šporeta ili u rerni, sitno izdrobiti, pa i njih staviti u činiju. Posoliti po ukusu, preliti uljem i promešati.
Salatu ostaviti malo da odstoji, pa je služiti uz vruću pogaču.