четвртак, 28. април 2016.

Lila torta ili moja rođendanska

Podloga:
300gr mlevenog keksa
100gr. maslaca
oko 50ml soka(stavljati po malo da se masa ne razredi)
1 kašičica ekstrata vanile
Mlevenom keksu dodati maslac i po malo sok da se zamesi.
Zatim dodati kašičicu ekstrata od vanile i sve dobro umesiti.
Dobivenu smesu rasporediti u kalup, veličine 26 cm i staviti u frižider dok se ne pripremi fil.

Krem:
500gr.slatke pavlake
500gr. švapskog neslanog sira
150-200gr. prah šećera
2 kesice želatina
200gr. svežih borovnica+80gr. šećera
Ja sam koristila džem od borovnica koji  sam sama skuvala od 200gr. borovnica sa 150gr. šećera
Borovnice posuti šećerom, staviti na šporet i kada provri, kuvati oko10min.
Kada se slatko ohladi ispasirati ga.
Umutiti švapski sir sa šećerom u prahu  pa u njega dodati predhodno umućenu slatku pavlaku, pa sve dobro sjediniti.
Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode(pogledati upustvu na kesici) i kada nabubri zagrejati dok ne postane tečan(ne sme da provri).
U fil dodati rastopljen želatin, sjediniti, a zatim fil podeliti na dva jednaka dela.
U prvi deo dodati izgnječene borovnice, u drugi ispasirane maline a u treći ispasirane jagode.
U oba krema dodati  ispasiranu borovnicu, ostavljajući jedan krem svetliji od drugog.
Tamniji krem sipati preko podloge, a zatim preko njega izliti svetliji, tako da se neobavezno pomešaju.
Staviti tortu u frižidera da se stegne a zatim je premazati tanjim slojem umućenog šlaga.
Na šlag poređati cvetove dan i noć i preliti predhodno napravljenom masom od želatina.
Želatin mora biti ohlađen da cvetovi ne promene boju
Želatin će biti  redak kada je prohlađen, ali to tako treba, jer će vrlo brzo da se stegne u frižideru

Beli premaz:
200gr. čvrsto umućenog šlaga

Dekoracija:
1 kesica želatina
400ml. vode
3- 4 kašike šećera
sok od ½ limuna
cvetovi dan i noć*
*Dan i noć je jestivo cveće.





уторак, 12. април 2016.

Osvežavajući kolač od rabarbare i jagoda

Podloga od keksa:
300gr. Plazma keksa
100gr. maslaca
oko 50ml soka(ja sam koristila gusti sik od breskve)
1 kašičica ekstrata vanile

Voćni fil:
4 šoljice soka od crvenog voća(oko 400ml.)
2 kesice želatina
7 kašika šećera
300gr. jagoda
4 stabljike rabarbare(250gr.)

Postupak pripreme:
Izblendirati keks u multipraktiku, dodati, maslac i sok pa umesiti rukama.
Dobivenu smesu rasporediti u kalup, veličine 24 cm.
Očistite stabljike rabarbare tako da skinete drvenaste delove kože nožićem z
Narezati ih na komadiće duge 2-3 cm.
U posudu sipati crveni sok, šećer i rabarbaru.
Želatin preliti sa 8 kašika hladne vode(pogledati upustvu na kesici) i kada nabubri zagrejati  dok ne postane tečan(ne sme da provri).
Kuvati pet minuta, zatim dodati jagode pa kuvati još 3-4 minuta.
Kuvano voće izmiksajte štapnim mikserom i u smesu dodati rastopljen želatin i ekstrat vanile.
Dobro sjediniti i sipati na smesu od keksa.
Ostaviti da se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider da prenoći.
Ovaj osvježavajuće kiselkast kolač možete ukrasiti bobičastim voćem ili komadićima crne čokolade.






субота, 9. април 2016.

Voćni banana - malina mafini

Ovaj kolač je savršena kombinacija slatkog i kiselog, zbog malina koje se u njega dodaju.
Umesto malina može se dodati bilo koje drugo bobičasto voće.
Potrebno je:
2 prezrele banane
4 jaja
maline, jagode i borovnice

Postupak priprema:
Banane iseći i izgnječiti viljuškom,  zatim dodati  jaja i pomešati sa bananama.
Kalup za mafine malo podmažite, pa u svaki dodajte par malina ili nekog drugog voća.
Zatim preko sipajte "testo" od banana i jaja i pecite na 200C,  12-15 minuta.






петак, 1. април 2016.

Tahini pasta ili taan pasta od susama

Tahini ili taan pasta je namaz koji se pravi od susama.
Dosta je zastupljen u mediteranskoj kuhinji, ali i u azijskim zemljama.
Dobija se mlevenjem oljuštenih semenki susama (bele, smeđe ili crne), a u Aziji se melje neoljušteno seme i konzumiraju ga poput humusa i alve.
Spada u zdravu hranu i vrlo je kaloričan.
Dobar je izvor vitamina B kompleksa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, ali i zdravih masnih kiselina – omega 3 i omega 6.
Može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane, ali nije nimalo jeftin.
Ovo je recept za domaću pastu, ali moram priznati da mi je mnogo ukusniji  kupovni, jer me, za razliku od ovog, ukus  podseća na ćeten alvu.
Jedem ga kašikom i zbog toga mi tegla ne traje duže od 5-6 dana.
Domaći pravim zbog namaza kao što su baba ganuš i humus.
Potrebno je :
200gr. susama
4-5 kašika maslinovog ulja
prstohvat soli

Postupak pripreme:
Susam sipati u tepsiju i staviti u rerun da oko15min. tj dok ne dobije zlatno-žutu boju.
Paziti da ne zagori inače će dobiti gorak i ružan ukus.
Skloni tis a vatre i ostaviti da se dobro ohladi.
Zatim ga ubaciti u blender i dodavati kašiku po kašiku ulja.
Povremeno sa zidova blendera lopaticom skidati masu i opet blendirati dok se masa ne ujednači.
Gotovu masu sipati u teglicu i čuvati u frižideru.