Još jedno u nizu jela, koje se sprema u pirotskom kraju. Može se spremati posno sa dosta luka i pirinčem, ali su jednako ukusne i kada se spreme sa filom od mlevenog mesa.
Služe se uz domaće ceđeno kiselo mleko.
Potrebno
je:
30
listova vinove loze
1/2
kg. crnog luka
300gr.
praziluka
1
solju pirinča
ulje,
vegeta,
aleva
paprika
Postupak
pripreme:
Na
ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu
papriku i još malo propržiti.
Stavljati
na vinov list po kasičicu fila i uviti ga u trougao.
Slagati
gužvice u šerpu, naliti ih vodom i kuvati oko 45min.
Zatim
napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko gužvica i
staviti u rernu da se zapeku.
Služiti
sa ovčijim kiselim mlekom.
Vinov
list za sarmu stavlja se u proleće, kada je mlad i dovoljno velik i
dok još nije prskan nekim zaštitnim sredstvima.
Potrebno
je:
listovi vinove loze
so
so
Postupak pripreme:
Odabrati veće i zdrave listove vinove loze.
Dobro
obrisati svaki list i skinuti mu prašinu.
Ređati
ih na čistu krpu (bitno je da nisu jedan preko drugog), posoliti ih i ostaviti ih da se suše (da uvenu).
Mogu
se pripremiti i na ovaj način:
u
sud ređati listove jedan na drugi a između njih staviti po malo
soli.
Kada
se prosuše naslagati desetak listova jedan na drugi, uviti ih kao
sarmu i spakovati u zamrzivač.