понедељак, 12. мај 2014.

Stakleni rezanci sa junetinom i povrćem

Stakleni rezanci (dangmyeon - "Dang-dong"), takođe poznati kao celofan nudle ili kristalni rezanci su vrsta providnih špageta napravljenih od skroba slatkog krompira i vode.
Naziv su dobile zbog njihovog izgleda, naime,  kada se kuvaju nalik su celofanu a boja im je prozirno svetlo siva ili braon siva.
Oni se obično prodaju u osušenom obliku, a skuvani se koriste u supama i sa govedinom i prženim povrćem.
Rezanci koje sam koristila u ovom receptu su od slatkog krompira.
Oni imaju jedinstvenu laganu teksturu i nisu teški kao klasična testenina napravljena od brašna.
Pre kuvanja špagete potopiti u hladnu vodu 30-60minuta.
To će ih značajno omekšati i smanjiti im vreme kuvanja.
Pošto su omekšali, ocediti ih, makazama preseći jer su prilično dugački pa ih kuvati u provreloj vodi oko 5 minuta(ne mogu i ne treba da budu "al dente"), zatim ih isprati pod mlazom hladne vode.
Dok špagete ne omekšaju pripremiti povrće, kupus ili kineski kupus, papriku, luk, praziluk, šargarepu i crne suve pečurke ili kupiti kineski mix.
Potrebno je:
100gr. staklenih rezanaca
250gr.junećeg mesa isečenog na trakice
200gr. Kineskog mix-a koji sadrži: 
luk kolutovi 20%, bambus kolutovi 15%, šargarepa trake 15%, seckani praziluk 15%, crvena/zelena paprika trake 15%, crne gljive 10%, soja klice 10%
2 kašike ljutog soja sosa
1 kašika slatko ljutog sosa
2 crne sušene pečurke
kašičica gustin razmućenog u malo vode
ulje
zeleni deo mladog luka i susam za dekoraciju

Način pripreme:
Iseći meso na kockice i propržiti na malo ulja.
Dodati Kineski mix, crne pečurke i dinstati par minuta na jakoj vatri.
Crne suve pečurke – muer, potopiti desetak minuta u vreloj vodi, tu vodu ocediti, pa ih opet potopiti na još sat vremena.
Tu se one rehidriraju i postanu 3x veće nego što su bile.
Vratiti meso u tiganj, dodati soja sos i malo razmućenog gustina, začine i dinstati još 2-3 minuta.

Crne suve pečurke (muer)
Su nezaobilazan sastojak azijske kuhinje.
Dolaze pod raznim imenima kao što su uho drveta, drveno uho i dlakavo drveno uho.
Blizak je srodnik još jednoj poznatoj pečurki poznatoj kao Judino uho(Mu Err). Pečurka raste na trulim deblima, tamnosmeđe je boje te pomalo prozirna.
Pre upotrebe se obično potope u vodu.
Iako je slabog, skoro nepostojećeg ukusa, vrlo je popularna zbog hrskave teskture(kao hrskavica) i medicinskih svojstava.
Poslednja istraživanja su pokazala da ima antikoagulativna svojstva, snižava LDL holesterol.
Poznate su kao lekovita hrana i poznate po bogatstvu hranljivih materija kao što su gvožđe, proteini, masti, vitamini, polisaharidi i drugi minerali.
Obogaćuje krv, zbog visokog sadržaja gvožđa(najviće u odnosu na drugo povrće).
Ljudi koji je redovno konzumiraju imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

недеља, 4. мај 2014.

Mokra čokoladna torta


Kora:
2 jaja
12 kašika šećera
13 kašika mleka
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaa ili čokolade u prahu
1/4 kašičice soli
*Umutiti posebno belanca u čvrst šne a posebno žumanca sa šećerom.
Dodati mleko i mešavinu brašna, praška za pecivo, kakaa i malo solia a zatim umešati lagano belanca.
Na dno okruglog kalupa (Ø 28cm) staviti pek papir, sipati smesu i peći 20min.  na 200C.
Gotovu i ohlađenu koru prerezati, tako da se dobiju 2 kore.
Zatim ispeći još jedanu istu koru tako da se na kraju dobiju 4 kore.

Fil:
1 litar mleka
1 margarin
12  kašika šećera
200gr. čokolade
200gr. pečenih  samlevenih lešnika
*Litar mleka, margarin, 12 kašika šećera i 200g čokolade za kuvanje staviti da provri.
Kada provri i sve se istopi dodati lešnike.
Skloniti sa vatre i vrućim filom zalivati koru po koru i slagati u kalup.

Postupak slaganja: 
Kalup oprati, prekriti alu ili prijanjajućom folijom.
U kalup naliti 2-3 kutlače fila, preko staviti prvu koru, koru zaliti sa 4-5 kutlača fila.
Ponoviti postupak. Poslednju  koru, takođe, treba preliti filom.
Prekriti folijom i ostaviti u frižideru minimum 12 sati tj.šŠto duže stoji torta je sočnija a samim tim i ukusnija.

Sutradan tortu izvrnuti na tacnu, ukrasiti je šlagom ili čokoladnom glazurom.


четвртак, 1. мај 2014.

Musaka od zelja

 Potrebno je:
25-30 listova zelja
400gr. mlevenog mesa
1 veća šoljica pirinča 
5-6 glavica crnog luka
3jaja 
1 šolja mleka 
aleva paprika
domaća vegeta

Postupak pripreme:
Zelje dobro oprati i odstraniti im zadebljali deo.
Na ulju izdinstati sitno iseckan crni luk, pa mu dodati mleveno meso, domaću vegetu i alevu paprika.
Promešati i još malo prodinstati.
Vatrostalni sud nauljitii pa redjati naizmenično, zelje, fil i završiti zeljem i iseći na kocke kao baklavu.
Razmutiti viljuškom jaja, dodati  mleko i preliti preko musake.
Vatrostalni sud, obavezno poklopite poklopcem ili pokriti alu folijom.
Peći na 200C, 40-ak minuta.
Služiti uz kiselo mleko.