уторак, 31. март 2015.

Gužvice - sarmice od lista vinove loze

Još jedno u nizu jela, koje se sprema u pirotskom kraju. Može se spremati posno sa dosta luka i pirinčem, ali su jednako ukusne i kada se spreme sa filom od mlevenog mesa.
Služe se uz domaće ceđeno kiselo mleko.
Potrebno je:
30 listova vinove loze
1/2 kg. crnog luka
300gr. praziluka
1 solju pirinča
ulje,
vegeta,
aleva paprika

Postupak pripreme:
Na ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu papriku i još malo propržiti.
Stavljati na vinov list po kasičicu fila i uviti ga u trougao.
Slagati gužvice u šerpu, naliti ih vodom i kuvati oko 45min.
Zatim napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko gužvica i staviti u rernu da se zapeku.
Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.

Kako sačuvati list vinove loze za zimu

Vinov list za sarmu stavlja se u proleće, kada je mlad i dovoljno velik i dok još nije prskan nekim zaštitnim sredstvima.
Potrebno je:
listovi vinove loze 
so

Postupak pripreme:
Odabrati veće i zdrave listove vinove loze.
Dobro obrisati svaki list i skinuti mu prašinu.
Ređati ih na čistu krpu (bitno je da nisu jedan preko drugog), posoliti ih i ostaviti ih da se suše (da uvenu).
Mogu se pripremiti i na ovaj način:
u sud ređati listove jedan na drugi a između njih staviti po malo soli.
Kada se prosuše naslagati desetak listova jedan na drugi, uviti ih kao sarmu i spakovati u zamrzivač.

понедељак, 23. март 2015.

Brazilski kafa kolač

  
Potrebno je:
3  jaja
125gr. maslaca ili margarina
125gr. šećera
2  vanilin šećera
125gr. brašna
1 kašičica praška za pecivo

Za preliv:
250ml kuvane jake kafe
2 kašike kakaa
3 kašike šećera
2 kašike konjaka

Za ukrašavanje:
200ml slatke pavlake
100gr. šećera u prahu

Postupak pripreme:
Zagrejati rernu na 180C.
Umutiti penasto, maslac sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati jaja, a nakon toga i brašno s praškom za pecivo.
Pomešati suve sastojke za preliv, pa dodati kafu i konjak.
Viljuškom izbockati ohlađeni kolač i preliti kafom.
Dobro umutiti pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, posuti mlevenom kafom i zrnima kafe.


петак, 20. март 2015.

Kuhinja ispunjena začinima

Konačno je otvorena prodavnica začina u Beogradu.
Sve ono što sam do sada pokušavala da poručim preko prijatelja i rođaka, iz inostranstva, sada je tu na jednom mestu. 
Preko sto vrsta začina... različite vrste bibera, soli, ljute paprike, karija, razne mešavine......
Ono što mi je privuklo pažnju su arapski aromatični šećer i šećer sa hibiskusom, kao i "Blue Dream" so i biber sa cvetovima(latice ruža, neven, pupoljci različka).
Zaljubljenik sam u začine i male, slatke flašice u koje se pakuju, a ovo je moj današnji izbor...


A ovo je spisak začina u najavi:
Sumak  ili Ruj - je pomalo smolastog i kiselkastog ukusa, podseća na limun. Vrlo je popularan u Turskoj
Dimljena paprika de la Vera (srednje ljuta)
Čili "Jalapeno" zelena tucana paprika
Sečuan biber
Bruschetta rustica hot - mešavina za brze zalogaje
Začin za aromatični puter - Aromatični puter je idealan za meso na roštilju ili grilovano.
Caribbean Jerk Seasoning
"Blu Dream" so sa cvetovima
Havajska crvena i crna so
Biber sa cvetovima
Mešavina začina za kuvano vino -  Kora pomorandže, šipak, cimet, kleka bobice, karanfilić
Apple Pie Spice Mix - Upotrebljava se za pite od jabuka i kolače na bazi jabuke, kruške, banane, narandže
Latice ruža
Svima preporučujem da posete ovu divnu radnjicu, gde mogu naći začine po svom ukusu a iz celog sveta.

уторак, 17. март 2015.

Šlag torta

Potrebno je:
1,100kg. šlaga
9dl kisele vode
300gr. mlevenog plazma keksa
250gr.mini čokoladnih bananica
100gr. eurokrema

Postupak pripreme:
Šlag umutiti sa kiselom vodom i podeliti na tri dela.
U prvi deo dodati mleveni plazma keks, u drugi seckane čokoladne bananice a u treći deo eurokrem.
Na dno kalupa (ø 28cm.)ravnomerno rasporediti masu od plazme, zatim masu sa čokoladnim bananicama i na kraju masu sa eurokremom.
Ostaviti u frižideru preko noći.
Skinuti obruč i tortu ukrasiti po želji.


петак, 13. март 2015.

Švarcvald torta

Kora:
7 jaja
250gr. šećera
1 vanil šećer
3 kašike ulja
100gr. brašna
60gr. kakao praha
1/2 praška za pecivo
Belanca odvojiti od žumanaca pa ih umutiti u čvrst sneg postepeno dodavajući 150g šećera.
U međuvremenu umutiti i žumanca sa preostalim šećerom i vanilin šećerom, a kada se dobro umute postepeno dodati kašiku po kašiku ulja uz stalno mešanje.
U odvojenoj posudi prosejati brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa postepeno dodati masi od žumanaca da postane jako gusto.
Ručno, varjačom,  umešati sneg od belanaca, izliti smesu u kalup (prečnika 26cm) pa peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Dobro ohladiti pa preseći da se dobiju tri jednake kore.

Prvi fil (čokoladni ganaš):
250ml. slatke pavlake
200gr. tamne čokolade za kuvanje
oko 350gr. smrznutih višanja
Slatku pavlaku zagrejati do ključanja pa preliti preko izlomljene čokolade.
Mešati dok se čokolada ne otopi i krema ne postane ujednačena.
Ohladiti fil dobro pre korišćenja.
Napuniti sudoperu hladnom vodom pa u toj vodi držati  šerpicu sa ganašom dok se ne ohladi, mešajući konstantno.
Nakon toga staviti u frižider da se potpuno ohladi i malo stegne.
Pre korišćenja dobro umutiti.
Višnje očistiti od košpica, dobro ih rukama iscediti od soka, a sok sačuvati za natapanje kora.

Drugi fil:
250ml. slatke pavlake
2-3 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
2-3 kašike maraskino likera ili bilo koje rakije od višnje
Slatku pavlaku dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, a na kraju umešati liker od višanja.

Za ukrašavanje:
oko 250ml. slatke pavlake
štangla čokolade
kandirane trešnje

Slaganje:
Prvu koru dobro natopiti sokom od višanja,zatim, poređati oceđene višnje pa preko staviti čokoladni ganaš.
Poklopiti sledećom korom pa i nju dobro natopiti sokom od višanja.
Namazati koru kremom od slatke pavlake, poklopiti trećom korom pa i nju natopitti sokom od višanja.
Malo pritisnuti dlanovima da se sve lepo ujedini.
Tortu ostaviti da se hladi oko  jedan sat pa je, zatim, premazati slatkom pavlakom, rendanom čokoladom i kandiranim trešnjama.

уторак, 10. март 2015.

Domaća pileća pašteta

 
Potrebno je:
1 veće pileće grudi
3 tvrdo kuvana jaja
1 ravna kašičica senfa
ulje
biber
so

Postupak pripreme:
Pileće grudi obariti kao za supu,pa ohladiti.
Obariti jaja, izblendirati u seckalici, zajedno sa isitnjenim mesom i senfom.
Po ukusu dosoliti, malo pobiberiti, dodati ulje i dodavati po malo pilećeg bujona(gustina treba da bude kao krem sir, malko ređi).

петак, 06. март 2015.

Hrono hleb sa domaćim kvascem

Moja draga prijateljica Kaća je na hrono ishrani i ima puno zanimljivih recepata.
Posebno su mi zanimljivi hlebovi od raznih žitarica a u ovom postu ću vam predstaviti jedan od njih, ali sa domaćim kvascem koji sam, takođe, dobila od nje.
Moja verzija je uglavnom od ražanog i crnog brašna a vi možete koristiti bilo koju kombinaciju.
Ovaj hleb nije beskvasan, već se pravi od domaćeg kvasca, koji mora redovno, na svakih pet dana, da se osvežava.
Ko ima vremena da ovo radi neće se pokajati, hleb je preukusan.

Za 1/2 mere hleba je potrebno sledeće:

1/5kg. brašna (ja sam koristila po pola ražano i crno)
375gr. odstojale vode (3-4h)
2 supene kašike kvasca (za celu meru potrebno 150gr.)
so

Postupak pripreme:
Prvo rastopiti kvasac i vodu a zatim dodati brašno i so, dobro umesiti i testo ostaviti da odmara 4h.
Testo prebaciti u pleh, u koji je stavljen pek papir, pa ga ostaviti da odstoji još 1h.
Peći ga u zagrejanoj rerni 40-45min na 200C.



Osvežavanje domaćeg kvasca

Osvežavanje kvasca se radi na svakih pet dana i to na sledeći način:

Razmera 1 : 1,1 : 055 tj. 100gr. kvasca : 110gr. brašna : 55gr vode

Za osvežavanje koristiti isključivo belo brašno;
Voda mora da bude odstojala 3-4h;
Kvasac, iz tegle, preručiti u sud za mućenje, dodati vodu i mešati mikserom (žice za testo) , 4-5 minuta.
Zatim dodati brašno, sjediniti, zatim izvaditi i mesiti dok ne bude glatko i elastično.
Formirati lopticu, zarezati je u krst(ne sme se iseći do kraja), vratiti u teglu i prekriti.
Testo za oko dva sata nadođe skoro do vrha tegle, tada je zatvoriti poklopcem i staviti u frižider do sledećeg osvežavanja.

уторак, 03. март 2015.

Čoko moko torta


Potrebno je:
1 pakovanje Vincini kora

Prvi fil:
1 kantica pavlake (20%mm)
250gr. šećera u prahu
100gr. šlaga
300gr. mlevenog plazma keksa

Drugi fil:
4 kesice šlag krema od čokolade
1/2l  čokoladnog mleka

Postupak pripreme:
Koru natopiti mlekom, premazati prvim filom, preko njega staviti tanji sloj šlag krema od čokolade i tako i sa ostale dve kore.
Poslednji sloj je šlag krem.