петак, 20. јануар 2012.

Pihtije

Potrebno je :
2 sveže svinjske nogice
1 suva svinjska nogica
2 juneće suve nogice
½ svinjske glave
suva svinjska kolenica
so, beli luk, aleva paprika, peršun


Postupak pripreme:
Oprano meso staviti u lonac, naliti vodom i kuvati 3-4h da se dobro skuvaju tj. dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
Procediti (tečnost sačuvati), meso isitniti i raspodeliti u pliće sudove i dodati sitno iseckan beli luk. Preko ovako raspoređenog mesa i belog luka, naliti tečnost, ostaviti na hladno mesto (ne frižider) da se pihtije stegnu.
Pre serviranja, posuti alevom paprikom, po želji sitno iseckanim peršunom, iseći i služiti.




недеља, 15. јануар 2012.

Kolač “Najlepše želje”


Testo:
3 kisela mleka
3 čaše (od jogurta)šećera
3 čaše brašna
3 kašike kakaa
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo

Preliv:
200gr. mlečne čokolade “ Najlepše želje“
13 kašika šećera
15 kašika mleka
pola margarina

Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti i peći 30min. na 200C.
Kolač odmah iseći na kocke i preliti mlečnim prelivom.




среда, 11. јануар 2012.

Posne pirotske punjene paprike


Potrebno je :
50kom. suvih paprika
1 kg. crnog luka
300gr. praziluka
1kg. pirinča (okruglog zrna)
ulje, vegeta, aleva paprika  


Postupak pripreme:
Paprike potopiti u mlaku vodu da omekšaju.
Za to vreme na ulju izdinstatii crni luk i praziluk, pa dodati pirinač, so i alevu papriku i jos malo propržiti.
Složiti paprike u šerpu, naliti ih vodom i kuvati oko 45min.
Zatim napraviti zapršku od ulja i aleve paprike, preliti preko paprika i staviti u rernu da se zapeku.

понедељак, 09. јануар 2012.

Presna badnjačka pogača


Potrebno je:
1kg. brašna
250ml. mlake vode
1 kašika soli
1 kesica praška za pecivo

Postupak pripreme:
Od navedenih sastojaka  umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna.
Naravno u testo se obavezno ubaci novčić.
Ostaviti ga 15 min. i za to vreme zagrejati rernu na 250C.
Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta.

Ukrasi:
250gr. brašna
100gr. mlake vode
Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode.
To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase.
Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje a na sredini je uvek utisnut pečat 
(„slovo ИС ХР НИ КА koja znače Isus Hristos Pobeditelj).




недеља, 08. јануар 2012.

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!


Princes krofne

Testo:
250gr. vode
150gr. ulja
Ulje i vodu staviti da provri, skloniti sa ringle i dodati 200gr. brašna i 1 prašak za pecivo.
Kada se masa ohladi dodati 5 jaja i to jedno po jedno.
Kašikom  vaditi krofnice, peći ih oko 20 min na 200C.

Fil:
2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
1l mleka
1 slatka pavlaka
4 kašike gustina
10-15 kašika šećera
1 kesicu burbon vanile
Prašak za puding i gustin zajedno umešati i dodati provrelom i zaslađenom mleku.
Kada se fil prohladi dodati predhodno umućenu slatku pavlaku i ovim filom filovati princes krofne.

уторак, 03. јануар 2012.

Kinder bueno torta


Potrebno je:
6 jaja
150 gr. seckanih oraka ili lešnika
300 gr. + 6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
8 dl. mleka
12 kašika brašna
200 gr. eurokrema
300 gr. plazma keksa
100 gr. čokolade ili 100 gr. eurokrema
375 gr. margarina
1 kašika ulja
3-4 šlaga

Postupak pripreme:
Kora:
Belanca umutiti sa 6 kašika šećera i dodati 4 kašike brašna i kašiku ulja.
Pleh namazati, posuti seckanim orasima i preko njih izliti koru.
Peći na 200 stepeni da blago porumeni.
Ohlađenu koru okrenuti orasima na gore premazati eurokremom.

Fil:
Žumanca, šećer, 8 kašika brašna i puding skuvati s mlekom.
Kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom i podeliti na dva dela.
U jedan dodati čokoladu.
Filovati koru, žutim filom poređati keks natopljen u mleku, zatim staviti čokoladni fil, i onda šlag.