уторак, 22. новембар 2011.

Slatko od dunja



Potrebno je:
1kg. dunja
1kg. šećera

Postupak pripreme:
Dunje poređati u šerpu, naliti hladnom vodom i staviti na jaku vatru, da "prebace" samo jedan ključ.
Kada se dunje prohlade, oljuštiti ih i iseći na komade.
U drugu šerpu staviti šećer i 1-2 čaše tečnosti u kojoj su se dunje kuvale. Kada provri dodati očišćene i iseckane dunje i kuvati na jakoj vatri.
Slatko ne treba mešati tokom kuvanja, dovoljno je samo povremeno protresti šerpu.
Kada se slatko dobro ukuva, skinuti penu, prekriti šerpu mokrom krpom i ostaviti da prenoći.
Slatko je kuvano kada sok sa varjače kaplje u gustim kapljama.
Sutadan slatko sipati u tegle i povezati celofanom.
U slatko se mogu dodati i polovine oraha.



понедељак, 14. новембар 2011.

Kocke sa makom



Potrebno je:

½ litre mleka
200 gr šećera
250 gr margarina
200 gr maka
½ kg. keksa “petit beurre”
200 gr čokolade

Način pripreme:
Mleko, šećer, 200 margarina prokuvati, skloniti sa vatre i dodati mak i izlomljen keks.
Sve promešati i izliti u podmazan kalup
Kada se kolač ohladi, preliti ga otopljenom čokoladom i ostatkom margarina. 
Hlano seći na kocke.









недеља, 06. новембар 2011.

Belmuž

...i najzd je stigao sir iz sela za dugo najavljivano spremanje belmuža!!!
Belmuž je specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, od Negotina do Pirota.
Tačan recept retko ko može da vam da, jer svako ima neki svoj recept, a pravi se od mladog kravljeg ili ovčijeg punomasnog sira, najbolje jednodnevnog neslanog( "iz maramu", kako kažu u ovim krajevima) i belog kukuruznog brašna. Jelo je dosta kalorično i trebalo bi „oprezno“ da se konzumira.

Za pravljenje belmuža potrebno je:
1 kg. mladog kravljeg ili ovčijeg sira (punomasnog , jednodnevnog i neslanog)
oprilike šolja za belu kafu belog projanog brašna
soli po ukusu

Postupak pripreme:
Sir u šerpi otopiti na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok se sir potpuno ne otopi (dok ne postane tečan, kao mleko) i dok ne odvoji masnoću.
Zatim dodati projano brašno i soli po ukusu (paziti da se ne presoli) i drvenom varjačom mešati neprestano 10-15minuta. 
Kada belmuž ostane kao grudva i kada masa počne da se okreće može da se skloni sa vatre i posluži.

субота, 05. новембар 2011.

Salata od pečenog crnog luka

Potrebno je:
1/2kg. crnog luka
vinsko ili obično sirće 
ulje, so


Postupak pripreme:
Luk peći na roštilju ili u rerni dok ne omekša.
Ostaviti da se ohladi, pa odstraniti pocrnele delove i iseći ga na rebarca.
Sipati preko njega ulje, sirće, dodati so, sve promešati i služiti uz meso sa roštilja.




среда, 02. новембар 2011.

Banica



Potrebno je:
1kg. brašna
1 paklica svežeg kvasca
2 kašičice soli
400gr. pirotskog starog očijeg ili kravljeg sira
vode (mlake) po potrebi
ulje (po potrebi)

Postupak pripreme:
U prosejano brašno dodati so, kvasac razmućen u vodi, zamesiti glatko testo i podeliti ga na jufkice.
Svako parče premesiti i razviti koru veličine tepsije.
Na svaku koru posipati malo ulja i naneti tj. posipati izdrobljen sir.
Koru skupiti (kao falte), prvu saviti kao spiralu i postaviti u sredini podmazane tepsije. Oko nje, sve do zadnjeg reda tj. zidova tepsije, ređati ostale kore pripremljene na isti način.
Poprskati površinu uljem i na sobnoj temperaturi ostaviti 10-15 min. da odstoji.
Peći na 200°C oko 45-50 min.

Banička
Priprema se od istog testa, samo se jedna kora uvija u puž formu i peče.


уторак, 01. новембар 2011.

Pirot - prestonica najukusnije hrane

Specijaliteti i pomalo zaboravljena jela koja su se nekad spremala za goste i slave, kao što su sukane pite, pirotske pite "banice",  presne pogače, posne punjene paprike, sarme, belmuž, pihtije od boba, suve paprike sa kupusom, sarmice od vinovog lista, prebranac sa suvim paprikama, bobove pihtije,  jagnjetina pečena  u “vurnji” (furuni), pirotski kačkavalj  i sir, vurda, ovčije ceđeno kiselo mleko, kačamak posipan čvarcima, kaša, paprikaši, đuveč , pirotska janija, razne salate kao što je trljanica, salata od pečenog crnog luka, kisela čorba...
Trljanica
Potrebno je:
500 g praziluka
3 ljute suve paprike
so, ulje

Priprema:
Praziluk očistiti, sitno iseći i staviti u činiju.
Ljute, suve paprike malo propeći na plotni šporeta ili u rerni, sitno izdrobiti, pa i njih staviti u činiju. Posoliti po ukusu, preliti uljem i promešati.