четвртак, 16. јун 2011.

Penušavi krem od jagoda

Evo jednog zaboravljenog recepta, koji me seća na detinjstvo i ukusom podseća na penušavi sladoled koji mi je mama kupovala ispred hotela "Balkan".


 


 Potrebno je:
 2 belanca
 2-3 kašike šećera (ja sam stavila tri jer volim slađe)
 100gr. jagoda

Postupak pripreme:
Umutiti čvrst šne od belanaca, dodati šećer ne prekidajući mućenje i na kraju jagode isečene na pola.
Mutiti još minut da se jagode usitne a zatim krem sipati u čašu i dekorisati.









недеља, 12. јун 2011.

Pita sa mesom bez kora



Potrebno je:
4 jaja
300gr. mlevenog mesa
3 glavice crnog luka
5 kašika ulja
1 kiselo mleko
14 kašika brašna
1 prašak za pecivo
so, biber

Postupak pripreme:
Umutiti sve sastojke, dodati izdinstano meso i luk i peći pola sata na 200C.

субота, 11. јун 2011.

Krem torta od banana


Potrebno je:
8 velikih pakovanja piškota
2l mleka
20 kašika šećera
1 margarin
1 maslac
3 pudinga sa ukusom slatke pavlake
3-4 kašike gustina
1.5kg. banana

Postupak pripreme:
Skuvati krem od 1.5l zaslađenog mleka, pudinga i gustina, a kada se ohladi dodati mu margarin i maslac.
Piškote natapati u toplo mleko, ređati na tacnu, preko njih staviti fil, pa banane i tako dok se ne potroši sav materijal.
Tortu ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom.

Tamarin 17. rođendan



субота, 04. јун 2011.

Kaluđerska salata



Potrebno je :
1,5kg.crvenih paprika
1 plavi patlidžan
1 krastavac
1 veza mirođije
1/2 šoljice sirćeta
1 šoljica ulja
so


Postupak pripreme:
Paprike i patlidžan ispeći, oljuštiti i iseckati što sitnije.
Krastavac takođe iseckati, posoliti i ostaviti da odstoji pola sata. 
Zatim rukom krastavce istiskati da višak vode izađe, pa pomešati sa paprikom i patlidžanom.
Posoliti i sirćetom zakiseliti.
Ostaviti oko 2h da odstoji, odstraniti višak tečnosti pa dodati ulje, dobro izmešati i posuti mirođijom.
Servirati kao letnji ajvar uz hleb i meso, a uz salatu piti pivo ili vino.

петак, 03. јун 2011.

Krem čorba od karfiola





Potrebno je:
1 veća glavica karfiola (oko 1kg.)
4 kašike brašna
5 kašika maslinovog ulja
2 manje šargarepe
250gr. mleka
2-3 kašike kisele pavlake
vegeta po ukusu


Postupak pripreme:
Na ulju propriti brasnšo, dodati rendanu šargarepu, bujon u kome se predhodno kuvao karfiol i mleko.
Kuvati dok šargarepa ne bude kuvana, zatim dodati cvetice obarenog karfiola i vegetu.
Pavlaku pomesati sa malo bujona od karfiola i sipati u corbu, kuvati nakon toga jos 10-ak min.

четвртак, 02. јун 2011.

Tamarina super torta



Potrebno je:
1l mleka
15 kašika šećera
4 pudinga sa ukusom slatke pavlake
2 putera ili margarina
1/2l gaziranog soka od pomorandže (Fanta, Klaker) za natapanje
300gr. piškota
300gr. jafa keksa
300gr. plazma keksa
300gr. umućenog šlaga ili slatke pavlake

Postupak pripreme:
Skuvati fil od 1l mleka i 15 kasika secera i 4 pudinga od vanile.
Kada se fil ohladi dodati 2 umucena putera ili margarina.
Na tacnu redjati 300gr.natopljene plazme - fil - 300gr. natopljenog jafa keksa - fil i 300gr.natopljenih piskota - fil.
Odozgo premazati slatkom pavlakom ili  šlagom.