субота, 23. април 2011.

Kineski mix



Potrebno je:
1 kesica "Higlo" kineskog mix-a
300gr. belog pilećeg mesa
5 kašika soja sosa
1-2 kašičice kari zacina
posoliti po ukusu
Postupak pripreme: 
Pileće meso iseći na kockice i ispržiti na maslinovom ulju
Kada je isprženo izvaditi ga na tanjir i u istu masnoću dodati kineski mix, propržiti oko 5 minuta na jakoj vatri.
Zatim dodati pileće meso, soja sos i kari i propržiti jo 2-3 min.
Kao prilog ovom jelu sluzi se obareni  BASMATI pirinač.

петак, 22. април 2011.

Pijana skuša na krompiru

Potrebno je :
2 skuše
700gr. krompira
30gr. maslinovog ulja
1 čaša belog vina
3 male grančice ruzmarina
vegeta, limun
Postupak pripreme:  U dublju vatrostalnu posudu staviti polovinu očišćenog i na kriške isečenog krompira, posolite ga sa malo vegete.
Zatim, preko krompira stavite skušu  koje ste predhodno namazali vegetom, stavite grančice ruzmarina pa opet preko ribe stavite ostatak krompira.
Sipajte ulje, čašu belog vina i začinite krompir vegetom .
Poklopiti vatrostalnu činiju i peći 90min. na 220 C.

среда, 20. април 2011.

Zapečena boranija (boranija s jajaima)




Recept iz Rubrike Cicin kutak legendarnog " Politikinog zabavnika ", datira iz doba moje osnovne skole.

уторак, 19. април 2011.

Sarmice od zelja




  Za oko 30 sarmica potrebno je
oko 60 listova zelja
300 ml. mesa
šoljica pirinča
3 veće glavice crnog luka
so, vegeta, aleva paprika

Postupak pripreme:
Na ulju staklasto propržite sitno isečen luk  i jednu kašiku domaće vegete.
Dodajte meso, so, očišćen i opran pirinač, sve dobro izmešajte.
Zelje dobro oprati i očistiti od korena (istanjiti ga jer je žilav), preliti vodom koja je proključala i ostaviti da odstoji nekoliko minuta u vrućoj vodi, kako bi omekšalo, izvaditi i staviti u cediljku.
Na zelje (2 lista) sipati 1 kašičicu fila i motati sarmice tako što ćete levu i desnu stranu lista preklopiti i onda umotati kao valjčić.
Redjati u šerpu jednu do druge, naliti vode da ogreznu, pustiti da proključaju i krčkati na tihoj vatri oko 20min.
Preliti zaprškom napravljenom od ulja i 1 kašičice aleve paprike, kuvati jos najduže oko 20 min.
Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.


петак, 15. април 2011.

Torta od tikvica



Potrebno je:
4 jaja
1,5 šoljica ulja
1 pavlaka
200gr. griza
1 prašak za pecivo
1kg. rendanih (predhodno posoljene i oceđene)tikvica
so

Postupak pripreme:
Sve sastojke sjediniti, na kraju dodati rendane tikvice koje ste predhodno posolili i ocedili višak tečnosti.
Peći u zagrejanoj rerni 30min. na 200C.

Proja sa sirom i spanaćem



Potrebno je:
3 jaja
3 kašike pavlake
2 kašike kiselog mleka
1 šolja kisele vode
prašak za pecivo
½ šolje ulja
1 šolja kukuruznog brašna
1 šolja pšenicnog brašna
1 kocka kravljeg punomasnog sira
500 g spanaća (moze i zelje ili blitva) 
malo slatkog mleka i soli po ukusu
Postupak pripreme:
Umutiti jaja, dodati pavlaku, kiselu vodu, kiselo mleko, prašak za pecivo, ulje i so, sve izmešati pa dodati kukuruzno i pšenično brašno.
Izmutiti smesu i dodati slatkog mleka, testo ne treba da je jako gusto.
Pola testa sipati u podmazan pleh i zapeći (da spanać ne potone kad se stavi odozgo).
Dok se prvi sloj proje peče, izdinstati spanać na malo putera, ocediti ga i iseckati.  
Zapečenu proju premazati spanaćem, na spanać narendati sloj sira, preliti ostatkom testa i peći na 200 C oko 40 min.   

уторак, 12. април 2011.

Slani muffins sa sirom i pavlakom

Potrebno je :
200 gr. brašna
200 gr. starog kravljeg sira ili fete
250 gr. pavlake
2 jaja
1 dcl. ulja
1 kašičica praška za pecivo
so
Postupak pripreme:
Sir izdrobiti, dodati pavlaku i jaja i dobro izmešati.
Dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i so i sve dobro izmešati.
Dobicete jedno meko testo, ne retko.
Kalup za muffins ciji su otvori precnika 8 cm namazati malo uljem i u svaki kalupčić staviti jednu punu kašiku testa.
Peći na 180C oko 25 minuta, dok ne porumene.

Ljuti kolači



Potrebno je :
300gr. brašna
200gr. putera
100gr. kačkavalja
200gr. mlevenih badema
1 kisela pavlake
1 kasika senfa
2 jaja
1 kašika ljute tucane paprike
1 prašak za pecivo
 ulje, so, biber
Postupak pripreme:
U dublji sud stavimo brašno, prašak za pecivo, tucanu crvenu papriku, senf, bademe i 1 pavlaku.
Polupamo jaja i dodamo u sud.
U sud izrendamo kačkavalj i puter, dodamo so i promešamo kašikom.
Produžimo da testo mesimo rukom. 
Kalup za mafine pouljimo i stavimo testo.
Testo se pece 30 min. na 200C.

Medaljoni sa sirom i prazilukom



Potrebno je:
4 jaja
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
300gr. sira
1-2 struka praziluka

Sve sastojke sjediniti i na kraju dodati sir i dinstani praziluk.
Rernu uključiti tek kada se stavi masa za medaljone i peći 30 min na 200C.

петак, 08. април 2011.

Mini baklave sa višnjama



Potrebno je :
pakovanje kora za pitu
1/2 kg višanja
šolja šećera
šolja ulja
šolja griza
šolja jogurta
prašak za pecivo
Za preliv :
dve šolje šećera
dve šolje vode
Postupak pripreme:  U posudu izmešati šećer, griz, ulje i jogurt, dodati prašak za pecivo.
Prvu koru premazati preko cele površine ovom smesom, preko nje prebaciti drugu koru i nju takođe premazati filom.
Na treću koru na samo jednom kraju poređati višnje, i motati kore u frulicu.
Zaseći nožem na otprilike 2-3cm širine, tako da se od jedne frulice dobije oko desetak komada.
Postupak ponoviti dok se ne utroše sve kore. 
Ređati u podmazan pleh i peći.
Za to vreme skuvati sirup od šećera i vode i preliti preko jos vrućih baklava.
Ako vam se učini da nisu dovoljno sočne, mozete dodati još sirupa naknadno.

Torta od maka


Potrebno je :
150gr. mleka
100gr. šećera
2 kesice vanilin šećera
250gr. mlevenog maka
500gr. čajnih kolutića
125gr. putera ili margarina
250gr. šlaga

Postupak pripreme:  Prokuvati mleko, šećer i vanil šećer.
Dodati mleveni mak i kuvati još nekoliko minuta, zatim ubaciti puter i još malo promešati dok se ne istopi.
Dno okruglog kalupa prekriti čajnim kolutićima koji su prethodno potopljeni u mlako mleko.
Preko njih naneti fil od maka a zatim opet poređati čajne kolutiće.
Tortu ostaviti da prenoći u frižideru, prevrnuti na tacnu i premazati slagom.


Koh od plazma keksa



Potrebno je:
3 jaja
10 kašika šećera
20 kašika mleka
3 kašike griza
300gr. mlevenog plazma keksa
1 prašak za pecivo

Umutiti sve sastojke, peći 30 min. na 200C.
Kada je pečen preliti ga sa 1 1/2l mleka zaslađenog sa 3 kesice vanil šećera.

субота, 02. април 2011.

Moja lenja pita

sa kupinama
sa jabukama

sa ribizlama
Testo:
2 jaja
1 časa ( od jogurta) šećera
1 pavlaka
1 čaša ulja
2,5 čase brašna
1 kesica praška za pecivo
Fil:
1 kg. jabuka (ili nekog drugog sezonskog voća)
3 kašike šećera
cimet po želji
čaša vode
malo griza ili prezle

Postupak pripreme:
Polovinu testa sipati u pleh i peći oko 10 minuta, zatim izvaditi iz rerne i staviti jabuke pa staviti drugu polovinu testa.
Peći 20 minuta

Torta od limuna i malina


Kora:
6 žumanaca
6 belanaca
180gr. šećera
80gr. brašna
60gr. gustina
60gr. kakaa ili čokolade u prahu

Fil:
1l mleka
8 kašika gustina
6 kasšika brašna
20 kašika šećera
2 margarina
200-300 gr. malina
1 limun

Priprema kore:
Umutiti belanca sa polovinom šećera i u njih dodati takođe umućena žumanca sa polovinom šećera.
U masu dodati brašno, gustin i kakao ili čokoladu u prahu i lagano varjačom / nikako mikserom/ sjediniti masu.
Masu izliti i peći u okruglom kalupu /prečnika 26cm/ 25-30min 180C.
Ispečenu koru iseći dva puta tako da dobijate tri kore.
Priprema cicvarice tj.fila:
Od 1l mleka odvojiti malu količinu i u nju staviti brašno i gustin.
U zašećereno i provrelo mleko sipajte masu od brašna i gustina i kuvajte na laganoj vatri 5 min.
Kada se masa ohladi dodajte margarin i masu podelite na dva dela.
U prvi dodajte maline a u drugu rendanu  koru i sok od jednog limuna.
Filovati kore špricom , tako što ćete u jedan staviti fil od maline a u drugi fil od limuna.
Na kore naizmenično nanositi i jeda i drugi fil sve dok se ne potroši.
Celu tortu premazati ili filom od limuna ili slatkom pavlakom.


    Mud cake sa voćnim pralinama ( kolač od blata sa voćnim pralinama)



    Potrebno je :
    250 gr.maslaca ili margarina
    400 ml.mleka
    200 gr.čokolade za kuvanje
    440 gr. šećera
    150 gr. običnog brašna
    110 gr. self-raising brašna
    25 gr. kakaa
    2 jaja
    200 gr. voćnih pralina
    Self-rising brašno se priprema na sl. način :
    1 šolja brašna / mera za šolju je 250 ml. /
    jedna kašičica praška za pecivo
    na vrh noza soli
    Sve sastojke izmešati i koristiti po potrebi.

    Mak kocke



    Testo:
    2 jaja,
    2 dl mleka,
    2 dl ulja,
    200 g šećera,
    300 g brašna,
    1 kesica praška za pecivo

    Fil: 
    250 g mlevenog maka,
    3-4 kašike šecćera,
    1 kesica vanilin šećera,
    1 dl mleka

    Umutiti belanaca, dodati šećer, žumanca i sve ostale navedene sastojke.
    Polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posut pleh, peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta.

    Mleveni mak izmešati  sa šećerom i preliti vrelim mlekom.
    Izvaditi kolač iz rerne, preko testa rasporediti fil od maka, a onda sipati drugi deo smese, pa vratiti u rernu da se peče jos 20-tak minuta. Ohlađen kolač seći na kocke i  posuti prah šećerom.